«Ми працюємо задля забезпечення верховенства права на території області та дотримання прав і свобод людини» – виконувач обов`язків прокурора області Олександр ВАСИЛЕНКО    16 лютого,виконувач обов`язків прокурора Закарпатської області Олександр Василенко

«Ми працюємо задля забезпечення верховенства права на території області та дотримання прав і свобод людини» – виконувач обов`язків прокурора області Олександр ВАСИЛЕНКО 16 лютого,виконувач обов`язків прокурора Закарпатської області Олександр Василенко

20.02.17 10:10 0 512
16 лютого, виконувач обов`язків прокурора Закарпатської області Олександр Василенко виступив на першому пленарному засіданні шостої сесії облради сьомого скликання.

У роботі сесії, яку провів голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, взяли участь голова ОДА Геннадій Москаль, народні депутати – Валерій Лунченко, Василь Брензович та Роберт Горват, керівники правоохоронних органів, прокуратури, районних і міських рад, представники ЗМІ та громадськості.

Зокрема виконувач обов`язків прокурора краю повідомив, що керівництвом прокуратури Закарпатської області у 2016 році вжито заходи для забезпечення належної організації роботи органів прокуратури області.

«В основі нашої щоденної роботи лежать вимоги Генеральної прокуратури України щодо забезпечення верховенства права на території області та дотримання прав і свобод людини» - наголосив Олександр Юрійович.

Апарат прокуратури області та керівників місцевих прокуратур зорієнтовано на підвищення ефективності роботи на пріоритетних напрямах та націлено на кінцевий результат.

У своєму виступі Олександр Василенко зупинився на основних моментах прокурорської діяльності.

Так, завдяки вжитим скоординованим заходам у 2016 році рівень злочинності на 10 тисяч населення є значно нижчим загальнодержавного показника (75,3 проти 138,6).

Вдалось забезпечити зменшення кількості особливо тяжких злочинів,проти життя та здоров’я особи,проти власності, у тому числі, крадіжок, вимагань, шахрайств.

Торік менше кримінальних правопорушень вчинених особами, які раніше їх вчиняли, а також групою осіб.

Стабільно вищим від загальнодержавного є відсоток розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування з числа облікованих у поточному році (41,3%).

Процесуальними керівниками забезпечено процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у понад 33 тисячах кримінальних проваджень.

За участі прокурорів у судах розглянуто 3 311 проваджень, ухвалено 1 519 вироків.

В апеляційному порядку змінено та скасовано незаконні судові рішення щодо 186 осіб. Забезпечено належну роботу слідчого відділу прокуратури області. До суду скеровано 37 обвинувальних актів, з яких 19 - про корупційні правопорушення.

До суду скеровано 6 обвинувальних актів щодо працівників органів поліції, 8 – прикордонної та митної служби, 1– Державної податкової служби та 4 – державної лісової охорони.

Відшкодовано збитків під час слідства на майже 5 млн грн.

До прикладу: До суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням у отриманні неправомірної вигоди виконувачем обов’язків начальника Держгеокадастру у Закарпатській області та спеціалістом вказаного органу у сумі 5 тис. доларів США за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

До Ужгородського міськрайонного суду скеровано обвинувальний акт відносно оперуповноваженого Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області, який отримав неправомірну вигоду у сумі 8000 гривень за вирішення питання щодо не притягнення особи до кримінальної відповідальності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Упродовж минулого року у провадженні слідчих підрозділів перебувало 69 кримінальних проваджень з ознаками корупції. Зокрема, органів прокуратури – 36, органів поліції – 29, СБУ – 3, та органів фіскальної служби – 1.

Під час розслідування кримінальних проваджень цієї категорії 14 осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, відсторонено від виконання повноважень на посаді.

За результатами розслідування скеровано до суду з обвинувальним актом 43 кримінальні провадження про корупційні діяння стосовно 45 осіб, з яких під вартою утримувались12.

Із загальної кількості направлених до суду проваджень більше половини перебувала у провадженні слідчих органів прокуратури та органів поліції

До кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 61 особа.

Кримінальними корупційними правопорушеннями завдано збитків на суму 6 млн. 454 тис. грн, з яких відшкодовано 4 млн. 798 тис. грн.

У звітному періоді набрали законної сили судові рішення стосовно 72 осіб, з яких 64 засуджено, однак до позбавлення волі жодної .

Підвищилась ефективність боротьби з незаконною порубкою лісів. Правоохоронними органами у цій сфері охорони лісових ресурсів розпочато 129 кримінальних проваджень. З обвинувальними актами до суду направлено11 кримінальних проваджень за ст. 246 КК України (незаконна порубка лісу), у яких встановлено збитків 315 тис. гривень. (не для виступу: відшкодовано лише 9 тис. грн.)

Прокуратурою області спільно з УСБУ в області, викрито схему незаконного експорту лісу за кордон, шляхом підробки товарно-транспортних накладних.

За цими фактами розпочато 5 кримінальних проваджень за ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України, у трьох з яких обвинувальні акти скеровані до суду.

Слідчими прокуратури 15.12.2016 скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо отримання неправомірної вигоди у сумі 1800 гривень за оформлення товарно-транспортних накладних на перевезення лісопродукції за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 368 КК України відносно майстра по відпуску лісопродукції Чорноголівського лісництва ДП «Великоберезнянське ЛГ»

З питань охорони лісових ресурсів до судів пред’явлено позовів на суму 657 тис. грн.

Крім того, до суду пред’явлено 4 позовні заяви на загальну площу понад 123 тис. га про скасування незаконних рішень Закарпатської обласної ради про надання мисливських угідь у користування та їх повернення державі.

Продовжується робота правоохоронних органів й щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами.

Так, правоохоронцями краю торік складено і направлено до суду 64 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з них органами: прокуратури – 20. Внесено 134 подань, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14посадових осіб.

Роботу прокурорів переорієнтовано на виявлення корупціонерів, передусім серед правоохоронців та держслужбовців.

Уже є відповідні результати.

У січні цього року за матеріалами прокуратури області працівниками УЗЕ в Закарпатській ДЗЕ Національної поліції України складено та скеровано до суду протокол за ч.2 ст. 172 – 7 КУпАП стосовно старшого державного інспектора відділу митного оформлення № 3 митного посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС.

Підвищилась ефективність боротьби з незаконною порубкою лісів. Правоохоронними органами у цій сфері охорони лісових ресурсів розпочато 129 кримінальних проваджень. З обвинувальними актами до суду направлено11 кримінальних проваджень за ст. 246 КК України(незаконна порубка лісу), у яких встановлено збитків 315 тис. гривень.

Прокуратурою області спільно з УСБУ в області, викрито схему незаконного експорту лісу за кордон, шляхом підробки товарно-транспортних накладних.

За цими фактами розпочато 5 кримінальних проваджень за ч.ч. 3, 4 ст. 358 КК України, у трьох з яких обвинувальні акти скеровані до суду.

Слідчими прокуратури 15.12.2016 скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо отримання неправомірної вигоди у сумі 1800 гривень за оформлення товарно-транспортних накладних на перевезення лісопродукції за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 368 КК України відносно майстра по відпуску лісопродукції Чорноголівського лісництва ДП «Великоберезнянське ЛГ»

З питань охорони лісових ресурсів до судів пред’явлено позовів на суму 657 тис.грн.

Крім того, до суду пред’явлено 4 позовні заяви на загальну площу понад 123 тис. га про скасування незаконних рішень Закарпатської обласної ради про надання мисливських угідь у користування та їх повернення державі.

У минулому році викрито 4 організовані групи, одна з яких з корумпованими зв’язками. При цьому, дві такі групи займалися організацією незаконного грального бізнесу, одна – незаконним виготовленням та збутом підакцизних товарів (контрафактної алкогольної продукції), інша – пов’язана із участю у терористичній організації.

Вже у поточному місяці СУ ГУНП в області готується підозра, яка буде оголошена учасникам організованої групи, у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.185 КК України. Група у складі 3 чоловік із застосуванням спеціальних пристроїв для відкривання дверних замків вчиняли квартирні крадіжки на території міст Ужгорода та Мукачева. Загалом вказані особи заволоділи чужим майном на суму більше 80 тис. грн.

За матеріалами оперативно-розшукової справи розпочато досудове розслідування стосовно 2 громадянин Словацької Республіки, які перевозили через державний кордон України (через митний пост «Ужгород» Закарпатської митниці) у автомобілі з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) психотропні речовини – метамфетамін, які в подальшому збували на території м. Ужгород.

Органом досудового розслідування досліджуються обставини причетності до вчинення цих злочинів ряду осіб, і в подальшому буде вирішуватись питання можливої кваліфікації їхніх дій як вчинення злочину організованою групою.

Активно застосовувались представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.

Органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму понад 643 млн. грн., у тому числі, предметом спору яких є майно та земельні ділянки площею понад 16 тис. га. Розпочато 63 кримінальні провадження.

З метою повернення у державну власність майже 10 га земель лісового та природно-заповідного фонду до суду заявлено ряд позовних заяв в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України.

Судами області задоволено 181 позов органів прокуратури на суму понад 122 млн. грн. (удвічі більше ніж торік). Найбільша сума у справах за позовами прокурорів у сфері земельних відносин – понад 114 млн. грн., 2,2 млн. грн. – у сфері охорони навколишнього природного середовища (з них понад 1,7 млн. грн. – відшкодування збитків внаслідок незаконних рубок лісу), 2,9 млн. грн. – у бюджетній сфері, 1,8 млн. грн. – державна і комунальна власність.

До прикладу: Господарським судом Закарпатської області задоволено у повному обсязі позов Тячівської місцевої прокуратури до ПАТ «Кордон» та припинено право постійного користування підприємства земельною ділянкою із земель державної власності в м. Тячів, площею майже 8 га вартістю понад 13,7 млн. грн. Підставами позову прокурора стало порушення відповідачем цільового використання землі, при цьому, на частині спірної землі знаходиться гуртожиток загальною площею 2621, 44 кв. м., що перебуває у комунальній власності.

Організація роботи зі зверненнями громадян і народних депутатів є одним з пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури.

Упродовж 2016 року до органів прокуратури надійшло 7760 звернень, що на 5,5% менше, ніж у 2015 році. По суті вирішено 4452 звернень, з яких 113 звернень – від народних депутатів України

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ