Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області врегульовано стан соціально-трудових відносин на 74 підприємствах краю

Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області врегульовано стан соціально-трудових відносин на 74 підприємствах краю

22.02.17 08:21 0 486
Відповідно до Законів України "Про місцеві державні адміністрації", "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області у співпраці з Тернопільською обласною державною адміністрацією здійснюються заходи щодо сприяння вирішенню колективних трудових спорів, врегулювання конфліктних ситуацій, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин, зменшення соціальної напруги, своєчасного вирішення трудових конфліктів правовим шляхом з метою забезпечення соціальної стабільності в області, реалізації конституційних прав і гарантій працівників, підвищення рівня правової культури сторін соціального діалогу.

Упродовж 2016 року відділенням НСПП здійснювались заходи по врегулюванню 37 (2 на територіальному рівні та 35 на виробничому рівні) випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 130 підприємствах області із загальною кількістю штатних працівників 5903 особи. На даних підприємствах зафіксовано 44 чинники дестабілізації щодо:

o встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту – 2;

o виконання колективного договору, угоди – 9;

o невиконання вимог законодавства про працю – 33.

Основні фактори, що призводили до ускладнення стану соціально-трудових відносин на підприємствах області були: заборгованість із виплати заробітної плати та виконання умов колективного договору, угоди.

Зокрема, на територіальному рівні здійснювались заходи по врегулюванню 2 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин у 95 навчальних закладах галузі освіти.

На виробничому рівні здійснювались заходи по врегулюванню 35 випадків дестабілізації у галузях: освіта – 11, професійна, наукова та технічна діяльність (з неї наукові дослідження і розробки, функціонування бібліотек і архівів) – 2, охорона здоров'я та надання соціальної допомоги (інша діяльність у сфері охорони здоров'я)– 5, будівництво – 15, Водопостачання; каналізація, поводження з відходами – 1, Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря–1.

По адміністративно-територіальному розподілу кількість випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин припадає: 5 - по місту Тернополю, по 4 на Чортківський та Борщівський райони, по 3 на Зборівський, Бучацький та Кременецький район, по 2 на Тернопільський, Збаразький, Заліщицький, Шумський, Підволочиський, Теребовлянський райони, по 1 на Бережанський, Гусятинський та Лановецький райони.

В результаті проведеної роботи відділенням НСПП врегульовано стан соціально-трудових відносин на 74 підприємствах області із загальною кількістю штатних працівників – 3553 осіб та усунено 37 чинників дестабілізації із сумою погашеної заборгованості по заробітній платі, що була чинником дестабілізації 3994,2 тис. грн.

З метою сприяння у врегулюванні стану соціально-трудових відносин та з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) упродовж 2016 року відділенням НСПП проведено 45 узгоджувальних зустрічей із сторонами соціально-трудових відносин, представниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Упродовж 2016 року відділення НСПП сприяло вирішенню 5 колективних трудових спорів на виробничому рівні, учасниками яких були 322 особи, з 13 вимогами найманих працівників, які стосувались встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці – 2, виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень – 7 та невиконання вимог законодавства про працю – 4.

За сприянням відділення НСПП у ході проведення примирних процедур вирішено 4 колективних трудових спори (конфлікти) та виконано 12 вимог найманих працівників.

З метою сприяння у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів) упродовж 2016 року відділенням НСПП проведено 7 засідань примирних комісій та 22 узгоджувальні зустрічі зі сторонами колективних трудових спорів та представниками органів місцевої влади.

Відділення НСПП і надалі буде здійснювати комплекс заходів, спрямованих на усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасному їх вирішенню.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Луцьку брати Капранови ...

КОМЕНТАРІ