Тернопільщина долучається до проекту «Гендерне бюджетування в Україні»

Тернопільщина долучається до проекту «Гендерне бюджетування в Україні»

22.02.17 11:42 0 624
Голова обласної державної адміністрації Степан Барна 21 лютого зустрівся з представниками проекту «Гендерне бюджетування в Україні».

Як повідомила національний експерт проекту Марина Шаповал, гендерно-орієнтоване бюджетування – визнаний у всьому світі ефективний інструмент досягнення ґендерної рівності, який сприяє підвищенню ефективності використання бюджетних коштів.

«ГОБ поєднує два процеси, не пов'язані між собою: забезпечення гендерної рівності і управління державними фінансами. З одного боку, заходи із забезпечення гендерної рівності переважно відносять до сфери захисту прав людини. З іншого боку, управління державними фінансами часто сприймається як суто технічний процес розподілу фінансових ресурсів, в тому числі і через бюджет. Гендерно-орієнтоване бюджетування поєднує ці процеси та засвідчує той факт, що принципи гендерної рівності можуть і повинні бути включені у бюджетний процес. У такий спосіб, бюджет складається із врахуванням потреб усіх споживачів: чоловіків і жінок, хлопчиків та дівчаток. Гендерно-орієнтовані бюджети є бюджетами, які відповідають реальним потребам суспільства. Суть та етапи гендерно-орієнтованого бюджетування, український та міжнародний досвід впровадження ГОБ, стан забезпечення гендерної рівності в Україні загалом ми будемо вивчати у Тернополі впродовж дводенного тренінгу 21-22 лютого. До слова, Тернопільщина – одна з шести областей, які у 2017 році долучились до ГОБ», - зазначила Марина Шаповал.

«Нам дуже приємно, що Тернопільщина стала учасником проекту. Адже, як відомо, на даний час понад 90 країн світу впроваджують різні ґендерні бюджетні ініціативи, що охоплюють громадянське суспільство, уряди і міжнародні організації. Досвід цих країн доводить, що ґендерне бюджетування сприяє покращенню якості послуг для населення, спрямуванню бюджетних витрат на конкретного споживача, підвищенню темпів економічного розвитку територій, ефективному використанню наявних ресурсів. А для нас це дуже важливо», - наголосив Степан Барна.

Довідково: Проект «Гендерне бюджетування в Україні» (ГОБ Проект) фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida) та впроваджується консорціумом у складі трьох консультаційних компаній: Indevelop, CPM та НІРАС. Запланований термін діяльності за Проектом із ҐОБ – 5 років (листопад 2013 – грудень 2018).

Мета проекту є підвищити економічну ефективність і прозорість бюджетних асигнувань з урахуванням різних потреб жінок і чоловіків шляхом впровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування (ҐОБ) в Україні.

Кінцева мета ҐОБ – посилення результатів бюджетної політки шляхом введення ґендерного і соціального аспекту як аналітичної категорії, що безпосередньо сприяє реформуванню управління державними фінансами в Україні.

Проект спрямований на розбудову спроможності Міністерства фінансів, обраних профільних міністерствах та обласних і міських адміністрацій щодо керівництва роботою з ҐОБ і стосовно поглиблення розуміння і зацікавленості у впровадженні ҐОБ на всіх рівнях влади.

Передбачено наступні кінцеві результати впровадження проекту:

• Пілотні галузеві міністерства впроваджують ҐОБ у бюджетний процес на державному рівні;

• Впровадження ҐОБ у бюджетний процес на регіональному рівні;

• Міністерство фінансів впроваджує ҐОБ на державному і регіональному рівнях;

• Відповідні суб'єкти беруть активну участь у процесі ҐОБ і підтримують його.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Для учнів 1-х ...
Наступна новина: Разрешение на временное ...

КОМЕНТАРІ