Сергій Савчук: Енергоефективні заходи обійдуться у рази дешевше завдяки Урядовій та місцевим програмам здешевлення «теплих» кредитів (+фото)

Сергій Савчук: Енергоефективні заходи обійдуться у рази дешевше завдяки Урядовій та місцевим програмам здешевлення «теплих» кредитів (+фото)

22.02.17 14:07 0 526
Урядова програма «теплих» кредитів зруйновує міф про те, що енергоефективність – це дороге задоволення, на окупність якого треба чекати роками. Механізм співфінансування енергоефективних заходів - з державного, обласного чи місцевого бюджетів - дає змогу населенню швидко провести енергомодернізацію житла з мінімальними власними капіталовкладеннями й на виході отримати зменшені комунальні рахунки.

«Усім ОСББ та ЖБК, які прагнуть модернізувати свої будинки, встановити ІТП, замінити вікна в під'їздах тощо, Держава надає безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи. З державного бюджету надається відшкодування від 40% до 70% суми «теплого» кредиту, з місцевих бюджетів – ще частина відсотків чи суми кредиту, - пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. - У тому, що таке співфінансування з різних джерел вигідне, переконалося вже 660 ОСББ. Вони скористалися програмою «теплих» кредитів і залучили більше 80 млн гривень на утеплення житла».

Переконливими та мотивуючими є історії утеплення цих ОСББ. Наприклад, ОСББ «АЛЬМА-ЦЕНТР», що у м. Харкові, залучило спочатку 360 тис. грн. на утеплення будинку, з яких 46%, а саме - 168 тис. грн., повернула держава. Вдруге ОСББ скористалося програмою, встановивши ІТП на 104 тис. грн. З них з державного бюджету відшкодовано 44,6 тис. грн., з обласного – 20 тис. гривень. Тобто, встановлення ІТП обійшлося ОСББ у 39,4 тис. гривень – у 2,6 разів дешевше. І найголовніше – вартість опалення 1м2 у будинку зменшилася у 3,6 разів: з 32 грн/м2 до 9 грн/м2.

Інше ОСББ «Стрийська, 87», що у місті Львові, замінило вікна, залучивши 237 тис. грн. З них Уряд компенсував 110 тис. грн.., а місто – 71,1 тис. гривень. Фактично встановлення енергоефективних вікон стало більш ніж у 4 рази дешевшим ніж планувалося. Крім того, завдяки заміні вікон споживання тепла зменшилося на 16%.

Потрійну фінансову допомогу отримало ОСББ «Злагода», що у місті Харкові. Залучивши 231 тис. грн. на встановлення ІТП, держава повернула 92 тис. грн., область – 46 тис. грн., місто – 47 тис. грн. Витрати ОСББ склали лише 46 тис. грн. Фактично ОСББ придбало ІТП за 20% від його ринкової вартості. Крім цього, ІТП дозволило будинку контролювати подачу та споживання такого дорогого на тепла.

Проста арифметика вражає і не залишає місця сумнівам. Завдяки Урядовій та місцевим програмам здешевлення «теплих» кредитів можна вигідно впроваджувати енергоефективні заходи за половину та менше їх ринкової вартості. При цьому, основним результатом робіт будуть не лише зекономлені на матеріалах кошти, а й скорочене споживання енергоресурсів і, як наслідок, менші рахунки за комунальні послуги.

Дізнавайтеся, чи працюють у Вашій області, районі, місті місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.



Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ