На Вінничині 21 лютого - Міжнародний день рідної мови

На Вінничині 21 лютого - Міжнародний день рідної мови

22.02.17 08:07 0 560
Мова є не просто засобом комунікації, вона відкриває для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід'ємною частиною її власної особистості.

Рішення про заснування Міжнародного дня рідної мови було прийняте у 1999-му році на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Датою щорічного свята вибрано 21-е лютого.

Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на тисячолітню історію і культуру народів, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.

Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій.

Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, але половині усіх мов загрожує зникнення.

За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська. Разом зі зникненням мови, зауважують дослідники, втрачається й культурне надбання її носіїв.

Наша рідна мова – українська. Тож бережімо її, як невід'ємну частину української душі, вивчаймо рідну мову самі і прищеплюймо любов і повагу до неї нашим дітям і онукам!

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ