На Вінничині практичні психологи ДНЗ обговорювали психологічну культуру батьків (+фото)

На Вінничині практичні психологи ДНЗ обговорювали психологічну культуру батьків (+фото)

24.02.17 13:06 0 702
Навчально-методичним центром психологічної служби системи освіти Вінницької області було проведено міжрайонний семінар практичних психологів дошкільних навчальних закладів на тему «Психологічна культура батьків як запорука психологічного здоров'я дитини». Захід відбувся в лютому 2017 року на базі комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад №59 Вінницької міської ради».

В семінарі взяли участь методисти, практичні психологи Вінницького, Тиврівського, Козятинського, Іллінецького районів і м. Вінниці.

Директор Навчально-методичного центру Тетяна Каменщук зауважила, що найважливішим для психічного і психологічного здоров'я дитини є психологічний клімат у родині, тому одним із першочергових завдань у роботі практичного психолога є організація просвітницької роботи з батьками.

Методист Центру Вікторія Козачишина у своєму виступі ознайомила учасників зі схемою формування «життєвих сценаріїв», відповідно до теорії Еріка Берна (Заборони + Приписи ? Рішення = Сценарій); зазначила, що діти отримують від батьків вербальні сценарні повідомлення загального життєвого плану. «Заборони» передаються в дитинстві від батьків до дітей у зв'язку з тривогами, турботами і переживаннями самих батьків. Приписи повідомляють дитині, що вона повинна робити, заборони - від чого вона повинна утриматися. Виконання приписів винагороджується, порушення заборон карається.

"Життєвий сценарій" – це життєвий план, що нагадує спектакль, який особистість змушена грати. Він включає в себе: батьківські послання (соціальні норми, заборони, правила поведінки). При цьому батьківські сценарії можуть бути: конструктивними, деструктивними і непродуктивними», - зазначила Вікторія Козачишина.

Методист з практичної психології та соціальної роботи КУ «ММК» м.Вінниці Тетяна Щеголева презентувала систему роботи працівників психологічної служби ДНЗ м. Вінниці щодо підвищення психологічної культури батьків дошкільників.

Практичний психолог дитсадка Оксана Поплавська провела практичний блок – заняття з елементами тренінгу «Формування культури спілкування батьків з дитиною на основі використання елементів концепції Еріка Берна». Учасники тренінгу мали можливість ознайомитись з рядом заборонних батьківських програм, розглянули можливі вербальні і невербальні способи транслювання кожної з них з боку батьків, можливі реакції дитини на них та коректність висловлювань для запобігання виникнення заборонної програми.

Практичні психологи ДНЗ №№ 11, 19, 23, 36, 67, 71 м. Вінниці підготували тематичну виставку по роботі з батьками: папки-пересувки, буклети, пам'ятки, літературу.

За «круглим столом», учасники підвели підсумки щодо актуальності розглянутих питань, переосмислення власних установок, використання методичних матеріалів в просвітницькій роботі та консультаційній роботі з батьками та педагогами.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку попрощалися із ...
Наступна новина: У Рівненській області до ...

КОМЕНТАРІ