Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей,які тимчасово залишилися без батьківського піклування (+фото)

Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей,які тимчасово залишилися без батьківського піклування (+фото)

24.02.17 14:40 0 571
Під такою назвою на Вінниччині реалізується проект, основним завданням якого у 2017 році є забезпечення прав дітей та підтримки сімей з дітьми, розвиток нових видів соціальних послуг, які сприятимуть запобіганню сімейного неблагополуччя та вилучення дитини з родини. Такою сімейно-орієнтованою послугою, що забезпечує право дитини, яка потрапила у складні життєві обставини, на її виховання в сімейному середовищі, є патронат над дитиною.

Законом України: « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року №936-VІІІ внесено зміни до нормативно-правових актів, якими визначається:

Патронат над дитиною – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім'ї патронатного вихователя.

Сім'я патронатного вихователя – це сім'я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов'язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім'ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї.

До сім'ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї. Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

Оплата послуг патронатного вихователя планується в розмірі 5 прожиткових мінімумів працездатних осіб на місяць. У разі перебування в сім'ї патронатного вихователя дітей віком до 1 року, дитини з інвалідністю, малолітньої чи неповнолітньої вагітної, ВІЛ-інфікованої дитини та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину та підставу, але сумарно – не більше ніж на 50 відсотків.

Також призначається та виплачується соціальна допомога на дитину, розмір якої становить 2 прожиткові мінімуми для дітей відповідного віку на місяць.

Впродовж 2017 року у Вінницькій області очікується створення 10 патронатних сімей,

В рамках реалізації проекту «Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування» служба у справах дітей Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницький обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині»22 лютого 2017 року відкрили презентацію інформаційних матеріалів за сприяння Вінницького міського Палацу дітей та юнацтва за адресою: м. Вінниця, вул.Хмельницьке шосе, 22.

За детальною інформацією щодо патронату над дитиною, ролі та функції патронатних вихователів звертайтесь за місцем свого проживання до служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Запрошуємо небайдужі сім'ї долучитися до справи.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопілля: володимир ...
Наступна новина: Чернігів: Попри бажання ...

КОМЕНТАРІ