У березні планується розпочати роботу із знищення борщівника на території Чернівців

У березні планується розпочати роботу із знищення борщівника на території Чернівців

24.02.17 12:53 0 601
Проблема поширення борщівника на території Чернівців щороку стає дедалі актуальнішою. З настанням весни ця небезпечна багаторічна рослина зростає на площі приблизно у 80 гектарів. У попередні роки вживалися заходи щодо її поширення із залученням науковців.

На ліквідацію небезпечного виду рослин борщівника Сосновського з міського Фонду охорони навколишнього природного середовища середовища міською радою впродовж 2015, 2016 років департаменту житлово-комунального господарства виділялись кошти.

Основними місцями розвитку борщівника Сосновського є необроблювальні угіддя, береги потічків, річок, каналів, узбіччя доріг, деградовані луки, пасовища тощо. При контакті людини з рослиною спричиняє опіки, які важко загоюються. Особливо небезпечними є ураження у ділянці суглобів, котрі постійно перебувають у русі. Отруйним у бур'яну є все: стебла, листки і коріння. Навіть найменший контакт із рослиною під дією сонця може призвести до опіків. У період цвітіння (червень-вересень) борщівник є особливо небезпечним, адже отруйні речовини виділяються в повітря і навіть без контакту з рослиною завдають шкоди здоров'ю. Найсильніші опіки загрожують при контакті рослини з вологим тілом у спекотні сонячні дні.

Департамент житлово-комунального господарства міської ради разом з Українською науково-дослідною станцією карантину рослин ІЗР одні з перших в Україні розробили та впровадили систему моніторингу та боротьби з борщівником Сосновського. Науковці УкрНДСКР ІЗР проводили обстеження м. Чернівців на предмет виявлення борщівника Сосновського та розробляли ефективну систему боротьби з бур'яном. Так, до 2015 року згідно з даними Державної фітосанітарної служби в Чернівецькій області його площа становила 8,5 га.

Фактичні обстеження міста Чернівців показали, що борщівник Сосновського займає набагато більшу територію і охоплює 83,1 га. Зокрема, у Садгірському районі були виявлені вогнища бур'яну на площі більше ніж 82 га, у Шевченківському районі на площі більше ніж 0,5 га та на території Першотравневого району на площі близько 0,1 га.

На основі моніторингу районів м. Чернівці з виявлення борщівника Сосновського було проведено роботу по формуванню карт поширення та схем по результатах боротьби з бур'яном. Результатом роботи є створення карти міста Чернівці із наявними та знищеними осередками борщівника Сосновського, з якими можна ознайомитися на сайті УкрНДСКР ІЗР .

Окрім цього проведено комплексну роботу, що включала в себе:

1. Проведення механічних заходів обмеження розвитку борщівника Сосновського на виявлених ділянках м. Чернівці.

2. Проведення хімічних заходів обмеження розвитку борщівника Сосновського на виявлених ділянках м. Чернівці.

3. Проведення моніторингу територій після застосовування хімічних заходів захисту борщівника Сосновського.

4. Проведення повторних механічних та хімічних заходів обмеження розвитку борщівника Сосновського на виявлених територіях м. Чернівці.

Внаслідок роботи в 2015-2016 роках та за показниками регулярних обстежень можна стверджувати, що виявлені раніше вогнища на вул. Дунайська 48, вул. Хотинська (ТЦ Караван) та вул. Красіна, в результаті проведених робіт були знищені.

У вогнищах, що виявлені на вулицях: В. Александрі (пустир біля військовї частини), та Карбулицького (Школа № 34) встановлено зменшення густоти рослин на одиницю площі та зменшення самої площі заселення борщівником Сосновського. При планових роботах в 2017 році можна говорити про їх повне знищення.

Також слід відмітити, що завдяки проведеним заходам, зупинено розростання вогнищ буряна на найбільших ділянках в Садгірському районі, таких як території вул. Верховинська та Каштанова, а також вул. Лукіяновича.

Для зниження випадків ураження людей борщівником Сосновського необхідні планомірні роботи поетапного знищення рослин протягом декількох років, забезпечуючи знищення всіх кореневищ та насіння яке проростає. З огляду на це заплановано у березні 2017 року розпочати роботу з застосуванням хімічних препаратів, що забезпечить більш дієву та економічно-ефективнішу систему боротьби з борщівником Сосновського.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: у прокуратурі ...
Наступна новина: В Луцьку виявлено факти ...

КОМЕНТАРІ