На Вінничині бершадські лісівники завершили лісову сертифікацію держлісгоспу щодо відповідності Принципам і Критеріям FSC

На Вінничині бершадські лісівники завершили лісову сертифікацію держлісгоспу щодо відповідності Принципам і Критеріям FSC

27.02.17 08:06 0 530
20-23 лютого ТОВ «ЛегалЛіс» проведено основний аудит системи лісоуправління ДП «Бершадський лісгосп» на відповідність Принципам і Критеріям FSC. 23 лютого відбулися заключні збори з питання лісової сертифікації держлісгоспу за схемою FSC.

Процес сертифікації в Бершадському лісгоспі розпочався півтора року тому. За короткий проміжок часу проведено сертифікаційну оцінку Бершадського, Сумівського, Ободівського, Цибулівського лісництв. Сформовано найповнішу базу даних про ліси держлісгоспу. У Вінницькій області сертифікацію вже пройшло ДП «Крижопільський лісгосп».

На зборах наголошено, що бершадські лісівники забезпечили повну відкритість як усього процесу сертифікації лісів держпідприємства лісового господарства, так і всієї своєї лісогосподарської діяльності. Всі зацікавлені сторони були запрошені до участі в процесах аудиту і підготовки управлінських рішень. Адже сертифікація зобов'язує і лісівників, і територіальні громади відповідально ставитися до лісів. Відповідно до міжнародних норм громадськість має широко залучатися до господарювання у лісі.

Всі проблемні питання користування лісом і деревиною лісівники обговорили з сільськими громадами Бершадського, Тростянецького районів.

У бершадських лісівників взагалі ніколи не виникало проблем з залученням жителів районів до участі у Всеукраїнській акції "Майбутнє лісу – в твоїх руках". Однодумцями лісівників в питаннях збільшення лісистості завжди є перші керівники районів, керівники освітянських закладів, лідери громадської думки, педколективи, учні шкіл та члени учнівських лісництв, ветерани лісового господарства.

Одне з положень щодо сертифікації лісгоспів передбачає інформування людей про методи і результати господарювання. Держлісгоспом вирощено стандартного посадкового матеріалу 1 млн. 277 тис. шт. Влаштовано 129 км мінералізованих смуг. Доглянуто 157 км смуг. Проведено боротьбу із шкідниками та хворобами лісу на площі 305 га.

У минулому році реалізовано продукції на одного штатного працівника на суму 372411 грн.(127% до 2015 р.) Рентабельність діяльності підприємства - 16,1%.

Постійно проходить технічне переозброєння виробництва, впроваджуються сучасні методи ведення лісового господарства. ДП «Бершадський лісгосп» за 2016 рік отримало 7 млн. 85 тис. грн. чистого прибутку. В розвиток матеріально - технічної бази вкладено 2 млн. 650 тис. грн. капітальних інвестицій.

Сплачено 15 млн. 160 тис. грн. податків до державного бюджету, 3 млн. 532 тис. грн. - до місцевого.

Єдиного соціального внеску перераховано 2 млн. 850 тис. грн. Працівники підприємства отримують достойну середньомісячну заробітну плату, яка зросла порівняно з 2015 роком на 158,3%.

Безперечно, проведення сертифікації лісів поліпшує імідж лісового господарства в цілому і Бершадського держлісгоспу зокрема.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ