Лісівники Вінниччини створюють лісовікультури з участю береки лікувальної (+фото)

Лісівники Вінниччини створюють лісовікультури з участю береки лікувальної (+фото)

02.03.17 13:20 0 489
Весна 2017 року для лісівників Вінниччини є черговим екзаменом, до якого готуються вже за 2-3 роки. Заготовлено 105 тонн лісового насіння. Вирощено 12 млн. шт. сіянців стандартного посадкового матеріалу 50 головних лісоутворюючих порід. Тож можна впевнено сказати, що вінницькі лісівники у 2017 році головне завдання, поставлене державою, виконають: в короткі терміни лісокультурної компанії будуть закладені якісні ліси майбутнього.

Особливо важливим є проектування лісових культур. Обласне управління лісового та мисливського господарства щорічно детально розглядає і затверджує проекти на лісокультурній раді управління.

Створення лісових культур проводиться з дотриманням вимог «Типів лісових культур для зон Полісся та Лісостепу», які рекомендовані для виробничого використання Держлісагентством України.

на особливому порядку денному - питання формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень. Адже масовим стало всихання в лісових масивах ялини європейської, що пояснюється кількома об'єктивними причинами. Клімат із помірно континентального стає різко континентальним. Літо - дуже жарке і посушливе. Внаслідок цього відбувається пониження ґрунтових вод, зміна гідрорежиму ґрунту. А ялина має поверхневу кореневу систему і є тіньовитривалою рослиною. Великої шкоди завдають сильні вітри, які розхитують дерева, підривають коріння і ослаблюють їх. Високий температурний режим веде до різкого збільшення транспірації дерев, які не готові до цього. Коренева губка, опеньок осінній викликають кореневі та стовбурові гнилі. І потім ослаблені дерева «добиваються» стовбуровими шкідниками.

Практика останніх років підтвердила правильність наукових рекомендацій: єдиним ефективним методом боротьби, який одночасно локалізує осередок короїда-топографа, є заліснення зрубів листяними породами чи створення мішаних, стійких до негативних факторів, насаджень.

З цією метою лісогосподарські підприємства управління при створенні лісових культур до їхнього складу вводять не лише горіх чорний, черешню звичайну, грушу звичайну, а й такі рідкісні породи як береку лікувальну, гікорі білий, гікорі гіркий. Берека легко переносить жаркі й посушливі умови.

Тому ДП «Бершадський лісгосп», ДП «Жмеринський лісгосп», ДП «Іллінецький лісгосп» ДП «Дашівське ДЛМГ», ДП «Крижопільський лісгосп» створюють щорічно біля 3 га лісових культур дуба звичайного за участю береки лікувальної.

Більше 60% від загальної площі всі державні підприємства області в цьому році виділили для створення лісових культур за участю горіха чорного, як супутньої породи.

При створенні високопродуктивних штучних дубових насаджень з участю інтродукованих і аборигенних лісових порід посадкові місця розміщуються в основному через 3-4 м х 0,5-0,7 м. Посадка сіянців здійснюється на розпушену смугу в створений гребінь. Для покращення приросту та приживлюваності лісових культур інтенсивно використовуються вологонакопичувачі. Передбачено в перші роки вирощування обов'язкове проведення 3-4-кратного механізованого догляду.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ



Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Нічний режим ...
Наступна новина: Чернівецькому воїну ...

КОМЕНТАРІ