Тернопілля: в області триває інформаційно-роз`яснювальна кампанія,присвячена аграрним розпискам

Тернопілля: в області триває інформаційно-роз`яснювальна кампанія,присвячена аграрним розпискам

03.03.17 08:37 0 508
Круглий стіл «Аграрні розписки – новий інструмент фінансування фермерських господарств» відбувся 2 березня в Тернопільській ОДА.

Учасники круглого столу обговорили актуальний стан фінансування сільгоспвиробників з використанням аграрних розписок, переваги і вигоди цього іструменту та подальші перспективи його застосування.

«Основна мета нашої сесії — питання фінансування малого і середнього фермерства. В першу чергу я хотів би сказати, що ви повинні зрозуміти, що середній та дрібний фермер на сьогоднішній день — це міць та сила, і потенціал сільського господарства в Україні. Однак досить часто середній та дрібний фермер стикається з такою ситуацією, коли він має знання, має дійсно хороший потенціал, але його відчуття, що він може збільшити врожай, його знання, того що він повинен внести щось додаткове, додати до цієї культури, щоб отримати більший урожай, і не має достатньо фінансів. Отримання кредитів тепер може займати доволі довгий період. На сьогоднішній день в Україні дійсно велика кількість інструментів. Тому IFC зараз впроваджує новий проект — "Аграрні розписки". В першу чергу цей інструмент впроваджується завдяки нашим партнерам Швейцарській Конфедерації. Також важливо, що ми відчуваємо значну підтримку з боку Міністерства аграрної політики. І саме головне, що у нас є основна, загальна мета, що за рахунок впровадження цього інструмента, ми хотіли би покращити доступ до фінансування саме цього сегмента середнього і дрібного господарства», - наголосив керівник проекту Аграрні розписки в Україні Олексій Омельяненко.

Він зазначив, що аграрні розписки в Україні запроваджені з 2014 року. Вперше цей проект стартував у Полтавській області. Вже через рік до нього приєдналися Черкаська, Вінницька та Харківська області. А з початку жовтня новий інструмент поповнення обігових коштів можуть випробувати сільгоспвиробники в Сумській, Миколаївській, Хмельницькій та Тернопільській областях.

В шніх умовах дуже важливо підтримати малих та середніх агровиробників, адже їм складніше знайти гроші, ніж великим холдингам, каже перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Крисак.

«Основною метою запровадження Аграрних розписок в Україні є створення більш гнучкого і дієвого механізму фінансування та покращення доступу малих та середніх агровиробників до фінансових ресурсів. Аграрна розписка надійна для обох сторін, адже фіксує безумовне зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси», - зазначив Іван Крисак.

Фінансування за аграрною розпискою є доступним для всіх суб'єктів господарювання, які мають право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції.

Наразі в області триває інформаційно-роз`яснювальна кампанія щодо аграрних розписок. Однак вже є охочі скористатися перевагами цього виду кредитування.

«Живі кошти потрібні завжди, особливо для господарство, яке починає розвиватися. Важливо, що основною заставою виступає майбутній врожай вирощений на відповідних земельних ділянках. Земельні ділянки не є об'єктом застави. Для того, щоб отримати аграрну розписку, перш за все всі землі повинні бути зареєствровані, з кадастровими номерами. Наразі ми закінчуємо цей процес», - каже фермер Олександр Бойко з с. Колосова на Кременеччині.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку турнір з шашок ...
Наступна новина: Проекти Житомирщини з ...

КОМЕНТАРІ