Акценти лютого в роботі Тернопільської ОДА

Акценти лютого в роботі Тернопільської ОДА

03.03.17 09:23 0 674
Події лютого - у роботі Тернопільської ОДА . Дайджест програми "Час громади" ( 5 канал).

Медицина

Не закривати – відновлювати. Реконструкція амбулаторії загальної практики сімейної медицини триває у Нагірянці на Тернопільщині. Приміщення знаходиться у колишньому польському панський маєтку, тому потребувало капітального ремонту. Зараз тут тепло, світло і затишно.

«Якщо є люди, якщо є амбулаторія, якщо є село, ніхто закривати амбулаторій не буде. Це категорична моя позиція. Там де є люди, там будуть працювати амбулаторії», - зазначив голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

Загальна вартість робіт із реконструкції – понад 230 тисяч гривень. 100 тис. гривень виділили з державної субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, решту коштів знайшли у місцевому бюджеті.

Амбулаторія буде обслуговувати не тільки жителів Нагірянки, а й двох навколишніх сіл.

Допомога АТО

20 тонн допомоги з Тернопільщини відправили до Авдіївки. Гуманітарний вантаж на схід взялися доправити тернопільські рятувальники.

«Різноманітного характеру допомога – це і продукти, і медикаменти, і одяг - все необхідне, обладнання, за яким звернулася до нас Донецька адміністрація», - каже заступник начальника Управління ДСНС в Тернопільській області, полковник Юрій Берестецький,

До збору допомоги долучилися у всіх районах області. Збирали теплі речі, продукти харчування, засоби гігієни, памперси для дітей, буржуйки та гроші.

Голова обласної державної адміністрації Степан Барна запевняє - допомагали, допомагаємо і будемо допомагати жителям Донецької та Луганської областей, які потерпають від російського агресора.

«Нам важливо, щоб підтримка відбувалася не тільки у вигляді моральної допомоги, а й безпосередніми практичними речами. Дуже важливо, що до збору допомоги долучилися всі, без винятку органи місцевого самоврядування, державної влади на території Тернопільської області. Це є свідченням єдиної позиції і підтримки», - зазначив Степан Барна.

Децентралізація

Поліцейську станцію, приймальню старости голови об`єднаної територіальної громади та амбулаторію відкрили у с. Товстолуг Тернопільського району. Відтепер місцеві мешканці отримали вільний доступ до якісних послуг у сфері медицини, безпеки та адмінпослуг. Реалізували проект завдяки тісній співпраці громади, представників органів влади, місцевого самоврядування, поліції та фахівців у сфері охорони здоров'я.

«Створення подібних центрів на прикладі Великогаївської громади є прикладом того, як можна зробити успішним адміністрування у самому селі та громаді», - зазначив Степан Барна.

Реконструкцію приміщення розпочали торік у липні. На капітальний ремонт виділили з субвенції з держбюджету було виділили 1 млн. 200 тис. гривень.

Загалом, протягом минулого року на Тернопільщині відкрили 16 поліцейських станцій та 5 місцевих пожежних частин.

Недавно на Тернопільщині перебував Нерукотворний Образ Лику Господнього.

Степан Барна, голова обласної державної адміністрації, запевнив, що разом з правоохоронними органами та службами транспортного сполучення доклали максимум зусиль, щоб шлях та перебування святині на Тернопільщині були максимально безпечними.

«Під час перебування на Тернопільщині однієї з найбільших святинь християнства Образу Ісуса Христа з Едесси наше завдання зробити все для того, щоб кожен прочанин себе міг почувати комфортно і в Зарваниці, і в Тернополі. А перебування усіх під час Літургій – безпечним», - зазначив Степан Барна.

Науковці розглядають Нерукотворний Образ як найдавніше зображення Лику Христа, що дійшли до наших днів. Оригінал святині зберігається в особистій Захристії Папи Римського у Ватикані. Процес передачі та транспортування Мандиліону вимагає дотримання суворих правил безпеки.

Презентація у Києві

«Благословенне Тернопілля» - в Українському Домі у Києві презентували Тернопільську області. Важливо презентувати потенціал краю і в туризмі, і в туризмі, в економіці, і вмистецтві. В цьому переконаний голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Багато хто знає Тернопільську область, але мало хто знає, що в нас найбільша кількість замків в Україні – понад 36. Багато хто знає Тернопільську область, але не знає про печеру Кришталеву, яка є найбільшою печерою в Європі. І унікальний Дністровський каньйон. Прекрасна природа і чудові люди. Про феномен Борщівської вишиванки її аналізують і вивчають Ми маємо можливість казати, що все це наше культурне надбання», - наголосив Степан Барна.

Така масштабна презентація в Києві є важливим поштовхом для самореалізації Тернополя і Тернопільської області, зазначив перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів.

«Коли я бачу єдність влади, міського голову, голову обласної організації, голову ради, це говорить про нескореність і перемоги і говорить про успішну Україну і успішне Тернопілля. І саме головне в цім, що я виношу – що ми є непереможні», - констатував Степан Кубів.

Інвестиції

На Тернопільщині найбільш діловий підхід у співпраці з інвесторами. Про це заявив посол Канади в Україні Роман Ващук під час презентації краю «Благословенне Тернопілля» в Києві.

«Я був в Тернополі, і був в Микулинцях, і був в Бучачі. В Бучачі – на відкритті такої великої сортувальної фруктової фабрики. Я бачив потенціал і сільськогосподарський і, скажімо, енергетичний» - заявив посол.

На презентації краю Тернопільщина представила свій культурний, туристичний, економічний та науковий потенціал Степан Барна вневнений, що зацікавлені у житті регіону люди збиратимуться не лише в столиці, а й відвідуватимуть Тернопільську область

«Я задоволений тим, що більше десяти послів різних країн світу відвідали наш захід. Задоволений тим, що тернополяни зібралися. І я вірю в те, що вони будуть так збиратися кожного року» - заявив Степан Барна.

Розвиток туризму

2017 рік має бути визначальним для розвитку туризму на Тернопільщині. Про це заявив начальник відділу туризму тернопільського ОДА Назар Яворський під час презентації краю «Благословенне Тернопілля» в Києві.

Експозиція поєднала 4 локації основних видів туризму.

«Активний туризм, наші сплави і прекрасні веломаршрути, які ми прознакували в національному природному парку «Кременецькі гори»; cпелеотуризм – туризм, який може зустрічати гостей протягом цілого року, – це наша родзинка. Однозначно, це також замки й палаци», - констатував Назар Яворський

В Тернопільській ОДА розуміють завдання, що стоять перед ними, як покращити туристичну інфраструктуру та чим зацікавити гостей регіону.

«Є хороші ідеї – не вистачає інформації. То проблема не тільки Тернопільської області, а й всієї України. Люди навчилися трохи працювати. Але не вміють себе рекламувати. Треба навчитися більше інформації доносити, і до нас почнуть їхати люди –туристи і потрошки буде розвиток», - каже Ігор Білоус, директор Фонду держмайна.

Створення бренду

За створення власного бренду візьмуться на Тернопільщині. Це перша область, до якої з ініціативою звернувся міжнародний журнал «Community». Тернопільська облдержадміністрація ідею підтримала.

Тетяна Люлюка, шеф-редактор Міжнародного журналу Community

«Головна ідея, що ми несемо, – кожне місто, кожна область повинна мати сенс, емоційну прив`язку. Щоб вони не боялися створювати і говорити про такі амбітніші плани»

Керівництво обласної адміністрації вважає, що створення бренду території – це європейський підхід, який допоможе регіону закріпити лідерські позиції. До того ж важливо, щоб до стратегії брендування області долучилося якомога більше людей різних цільових груп.

«Важливо, що експерти звернули увагу не на логотип, а на те, що ми пови шукати внутрішній зміст. На протязі 2-3 місяців за допомогою експертів та громадськості ми зможемо обговорити всі ці речі, щоб узгодити та вийти на компромісне рішення», каже заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик.

Співпраця з Естонією

Вперше Тернопільську область відвідав Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Україні Герт Антсу. Разом з керівниками області обговорили вже існуючі стосунки та окреслили напрямки співпраці на майбутнє. Нині естонські інвестиції в Тернопільську область сягають 5,5 млн доларів.

«В нас позитивна динаміка станом на сьогоднішній момент. Серед 37 країн, які репрезентовані в нашій області у вигляді інвестицій та бізнесу, Естонія займає п'яте місце – і це дуже хороший показник. Для нас і надалі цікавим є питання залучення інвестицій, тому хочемо просити Естонію стати промоутером у питаннях залучення інвестицій у нашу область», - Степан Барна.

Степан Барна зазначив, що планують посилити співпрацю не тільки у бізнесі та залученні інвестицій, а й у сфері культури та освіти, також Тернопільщині цікавий досвід Естонії у сфері місцевого самоврядування та проведенні реформи децентралізації.

«Тернопільська область є одним із регіонів, які можуть бути цікавими для естонських інвесторів. Дуже добрий приклад, що є співпраця між університетами. Ми плануємо поглибити цю співпрацю. Будемо працювати в цьому напрямку», - зазначив Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Україні Герт Антсу.

Успіхи громад

Плани розвитку Підволочиської громади визначив голова обласної державної адміністрації Степан Барна разом із районним керівництвом і місцевими жителями.

Очільник області перевірив перебіг ремонтних робіт у приміщенні майбутнього ЦНАПу та ознайомився та ознайомився з роботою Підволочиської ДЮСШ, яку планують реконструювати вже цього року

«За кошти громади зробили зал. 30 років в залі взагалі ремонтів ніяких не було. Діти займалися, але умови були жахливі. Ми що могли за спонсорські кошти міняли вікна, десь фарбували, штукатурили», - розповіла директор ДЮСШ Інна Плюта.

Після об`єднання в Підволочиській громаді вже відремонтували ФАПи, деякі будинки культури, освітні заклади. Просувається і ремонт доріг. На вирішення поточних проблем району передбачено додаткове фінансування, адже Підволочиська громада демонструє хороший приклад успішної роботи. А з успіху кожної громади складається успіх Тернопілля, впевнений Степан Барна.

Вишколи загонів оборони

Тернопільщина перша та єдина в західній Україні розпочала навчання загонів територіальної оборони. Нині провели вже 7 таких вишколів. Днями на полігоні с. Біла пройшли злагодження загони Збаразького та Лановецького районів.

«Проходять навчання по тактичній підготовці, медицині, вогневій підготовці, вивчають будову автомата і пістолета, По засобах первинного захисту і засобах пожежогасіння», - розповів т. в. о. обласного комісара, полковник Олександр Скумбрій.

Щоб вдосконалити такі навчання, Тернопільщина готова перейгяти досвід Естонії. Про це заявив голова облдержадміністрації Степан Барна під час зустрічі Надзвичайним та Повноважним послом Естонії в Україні Гертом Антсу.

Естонія не лише має добру економіку, а й збудувала одну з найефективніших армій в Європі.

Енегозбереження

Впроваджені заходи енергозберерження в освітніх закладах області дозволили зекономити 20% коштів, які витрачають на енергоносії.

Впродовж 2016 року в області реалізували 30 проектів із відбудови та ремонту шкіл і дитячих садочків, при цьому впроваджували енергозберігаючі технології.

На альтернативні види палива перевели 26 котелень, замінили більш як 2000 вікон та понад 300 дверей.

«Майже на 20% скоротилися видатки на енергоносії в закладах освіти краю. І це незважаючи на те, що ця зима була холодніша, ніж попередня. Тому напрямок залишається пріоритетним і надалі», - зазначив Степан Барна.

Очільник краю закликав керівників навчальних закладів спільно представниками РДА, об`єднаних територіальних громад готувати проекти по енергозбереженню. Це дозволить покращити умови в навчальних закладах, а зекономлені кошти спрямувати на інші потреби. Зокрема, придбання спортивного інвентарю, сучасних класів тощо.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Завдяки одному з проектів ...

КОМЕНТАРІ