Жителі Тернопільщини,які не мають субсидії,можуть сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року

Жителі Тернопільщини,які не мають субсидії,можуть сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року

07.03.17 08:17 0 426
Голова обласної державної адміністрації Степан Барна під час щотижневої наради доручив головам районних державних адміністрацій спільно з органами місцевого самоврядування, виконкомам міських (селищних) рад вжити заходів щодо погашення у повному обсязі всіма категоріями споживачів заборгованості з оплати використаних у поточному році природного газу, електричної і теплової енергії та наданих житлово-комунальних послуг. А також - провести роз'яснювальну роботу у засобах масової інформації на місцях серед споживачів щодо своєчасної оплати за отримані житлово-комунальні послуги.

Як повідомив заступник начальника управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Микола Михальський, за січень-лютий 2017 року споживачі області (населення, бюджетні організації та установи) розрахувалися за використаний природний газ на 121,2 %. Зокрема, населення (з пільгами та субсидіями) розрахувалося на 125,3 %; бюджетні установи, що фінансуються з місцевих бюджетів – 61,2 %; з державного бюджету – 56,9 %.

Як поінформувала виконувач обов'язків начальника управління житлово-комунального господарства Софія Близнюк, у 2016 році підприємствами комунальної теплоенергетики області спожито 20,7 млн кВт.год електроенергії на суму 44,1 млн гривень, оплачено – 46,5 млн гривень. Рівень оплати за вищезазначений період становить 105,4 %. Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства – спожито 28,1 млн кВт.год електроенергії на суму 66,4 млн гривень, оплачено – 68,4 млн гривень. Рівень оплати становить 102,9 %.

Нагадаємо, сім'ї, які не підпадають під дію субсидії, мають можливість сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року.

«Щоб скористатися послугою, варто звернутися із письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу. Решту суми – неоплачених 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу виставлятиметься споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи з травня до вересня включно», - каже Софія Близнюк.

У разі звернення споживача, який не має житлової субсидії, із заявою для отримання розстрочки в оплаті комунальних рахунків на теплопостачання, підприємство у платіжному документі передбачить:

• графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду

• графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Таким чином, споживач матиме змогу бачити суму, яку вже сплатив, і яку потрібно сплатити.

«Розстрочку платежу за опалення можна вважати позитивом для споживачів, адже це дозволить не викладати одразу з кишені чималу суму. Механізм оплати не передбачає жодних комісій, процентів, пені чи інших додаткових витрат. У заяві споживач гарантує здійснювати оплату у зазначений строк та підтверджує відсутність субсидій. Проте необхідно пам'ятати, що розстрочка – це не його відміна, а у споживача є обов'язок оплачувати отримані комунальні послуги, чітко закріплений в ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», - підсумувала Софія Близнюк.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі привітали ...
Наступна новина: Чернігів: Конкурс ...

КОМЕНТАРІ