Делегація Тернопільщини вшанувала пам’ять головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Делегація Тернопільщини вшанувала пам’ять головнокомандувача УПА Романа Шухевича

07.03.17 08:08 0 614
У день загибелі українського політичного та державного діяча, Романа Шухевича, 5 березня, делегація Борщівщини побувала у селі Гуків Хмельницької області біля пам'ятного хреста, встановленого на місці спалення останків видатного головнокомандувача Української Повстанської Армії.

Незламну волю Романа Шухевича, його глибокий патріотизм, відданість українській ідеї, мужність, самопожертву, а також про його побратимів з УПА та нинішніх воїнів АТО візначили в своїх урочистих промовах перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Шашкін, заступник голови райдержадміністрації Микола Будзінський, голова районного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Петро Довгошия, голова Союзу українок Марта Кузьмич, а також голова Скала-Подільської об'єднаної територіальної громади Віктор Мирончук.

Ансамбль «Відлуння» заспівав патріотичних пісень. Присутні помолилися за душі полеглих героїв та виконали Гімн України. До пам'ятного хреста поклали живі квіти й запалили лампадки.

Довідково

Український політичний діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів, генерал-хорунжого, головнокомандувача Української Повстанської Армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради Роман Шухевич (Тарас Чупринка) народився 30 червня 1907 року у Львові. У 1943-1950 роках командував Українською повстанською армією. 5 березня 1950 року був убитий представниками радянського МДБ. Похований у тодішньому с. Білогорща, яке пізніше увійшло до складу Львова.

Петро Дужий, ідеолог ОУН, писав про Шухевича: «Боротьба за волю українського народу, за його суверенне державне існування і розквіт стала змістом життя Романа Шухевича — людини виняткового гарту». Своє історичне призначення на вищих посадах в українському визвольно-революційному русі доби Другої світової війни Роман Шухевич бачив у тому, щоб сконсолідувати сили ОУН, розхитані нацистськими репресіями, усунути розбіжності та кризу в Проводі ОУН, яка виникла на початку 1943 p., підтримати ініціативу Крайового проводу ОУН на ПЗУЗ щодо створення Української Повстанської Армії та перетворити її в інструмент боротьби за Українську самостійну соборну державу.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ