На Вінниччині обговорили питання аквакультури (+фото)

На Вінниччині обговорили питання аквакультури (+фото)

08.03.17 11:45 0 546
Днями в приміщенні конференц-залу Департаменту агропромислового розвитку ОДА відбулася нарада з аквакультури (рибництва) представників Асоціації рибоводів Вінницької області «СОЮЗ», рибоводів-орендарів області з державними органами, які регламентують та контролюють рибогосподарську діяльність області. На заході були присутні представники державних органів рибоохорони, водних ресурсів, екології, агропромислового комплексу, земельних ресурсів Вінницької області. Також представники страхових компаній та засоби масової інформації.

Слід відмітити, що Вінницька обласна державна адміністрація та громадська організація Асоціація рибоводів «СОЮЗ» у 2016 році підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво по втіленню державної політики у сфері аквакультури, що має сприяти розвитку рибогосподарської галузі Вінницької області, як частини сільськогосподарського комплексу країни.

Під час наради було обговорено наступні питання:

- підсумки реалізації заходів, передбачених Меморандумом про взаємодію та співробітництво;

- проблемні питання укладання Договорів оренди водних об'єктів та шляхи їх вирішення;

- дозвільні документи для ведення рибогосподарської діяльності на орендованих водних об'єктах та інші питання діяльності громадської організації.

За словами Голови Асоціації «Союз» Івана Агаркова, основним досягненням рибоводів області в минулому році стало те, що розрахунок орендної плати за водний об'єкт став однаковим не залежно від розташування земельної ділянки - за межами і в межах населених пунктів, що в окремих випадках дозволило зменшити орендну плату по водним об'єктам вшестеро. Головою Асоціації також було зазначено, що завдяки губернатору області Валерію Коровію на надана можливість оренди водного об'єкту за межами населеного пункту за мінімальною ставкою - 3% від нормативно-грошової оцінки на 20 років.

Заступник директора Департаменту АПК Микола Заїка було докладно роз'яснено механізм укладення договір оренди та окреслено коло проблем, які виникають при оформленні документації.

Найбільш дискусійними були питання щодо зобов'язань орендарів в організації місць для купання та трактування законодавства щодо любительської та спортивної риболовлі.

Відповідності до положень Водного кодексу всі водні об'єкти є власністю Українського народу, можуть надаватися лише у користування і орендарі не мають права обмежувати можливості загального водокористування для мешканців громад. До прав загального водокористування відносять: купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць.

Рибоводи однозначно не заперечують на праві людей купатися у орендованих водоймах, однак не погоджуються із внесенням зобов'язань у договорі оренди щодо облаштування на березі спеціального майданчика з вишкою, утримання медсестри та водолаза-рятівника, встановлення обмежуючих буйків на водоймі, що визначено Наказом МНС №1214 від 24.09.2012 р

Проте, орендарі застерігають, що вирощування риби потребує регулярного внесення у водойму різноманітного біологічного корму: біосумішей, відходів харчового виробництвами, органіки, що може спровокувати у людей розвиток ряду захворювань, окрім того, пірнання поблизу гідротехнічних споруд несе пряму небезпеку для життя.

Так, відповідно до діючих Правилна водоймах загального користування: річках, озерах, водосховищах, не закріплених за окремими водокористувачами,спортивна та любительська риболовляздійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів з берега або зчовна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку або спінінгом.

Натомість, рибоводи пропонують органам місцевого самоврядування займати вільні від оренди водні об'єкти, зариблюючи їх та/або влаштовуючи безпечні умови для купання. Адже в області є близько 5 тисяч водних об'єктів, з яких офіційно лише 25% орендуються.

Категорично не погоджується з спрощеним трактуванням норм водного законодавства також юрист Асоціації «Союз» Лученко Віра Федорівна. Не можна виривати з контексту закону окремі абзаци. Водний кодекс зазначає, що обмеження окремих видів загального водокористування, наприклад, любительської рибалки, може встановлювати орендар, але про це необхідно повідомити орендодавця та місцеву громаду. Але, якщо такі обмеження не встановлені – можливо ловити рибу згідно Правил любительської та спортивної рибалки.

Про необхідність проведення роз'яснювальної роботи серед сільських голів про окремі статті Типового Договору оренди водних об'єктів говорила координатор Могилів-Подільського району Чувашова Тетяна Миколаївна. Саме органи місцевого самоврядування укладають Договори оренди на ставки в межах населених пунктів. А їхньої кваліфікації та рівня знань не завжди достатньо для вирішення державницьких завдань. Це дуже важливо, тому що пройде короткий час і саме місцеві громади будуть вирішувати всі земельні питання. Наголошувалось на необхідність прискорення роботи по розробці Положення про укладання Договорів оренди на рівні Кабінету Міністрів України, а Вінницька область може стати базовою для тестування проекту Положення.

Радник голови Вінницької ОДА Павлюк В.П. запропонував звернутись до Вінницької обласної Ради щодо організації наради із сільськими головами, відзначив також необхідність систематичних звернень в органи центральної влади з ініціативою розгляду можливостей внесення змін до законодавства при виникненні подібних правових колізій.

На нараді було обговорено зобов'язання орендарів щодо страхування водних об'єктів у відповідності до законодавства з метою відшкодування збитків при знищенні або пошкодженні наданого державою в оренду майна.Страхування є істотною умовою договору оренди для гарантування отримання державою компенсації за нанесені збитки,адже на практиці знайти і притягнути до відповідальності винуватця проблематично. Розмір самих збитків визначається за спеціальною методикою. Відсутність страхового забезпечення є підставою для припинення права оренди. Рибоводів також зацікавила інформація по страхуванню товарної риби від ризиків загибелі, адже рибний промисел несе в собі значні ризики. В окремих випадках втрати рибоводів сягають сотень тисяч гривень і пов'язані з несприятливими природними умовами, забрудненням водойм промисловими об'єктами, ядохімікатами сільгосппідприємств, браконьєрством.

Від рибоводів надійшла пропозиція створення в області патолого-іхтіологічної лабораторії, можливо, на базі біологічного факультету Донецького національного університету ім. Василя Стуса, який нещодавно розташувався у місті Вінниці. Про можливості застосування на практиці наукових розробок доповів кандидат ветеринарних наук, доцентДонНУБерезовський Ігор Васильович.

За результатами наради підготовлено Резолюцію та ряд звернень до Державного агентства рибного господарства, Державного агентства водних ресурсів України.

Для довідки:

На території Вінницької області розташовані 5300 ставків та 54 водосховища, площею водного дзеркала майже 35 тисяч гектар.Наша область – найбільша за кількістю водних об'єктів – 23% від загальної кількості їх в Україні. Близько 25 % ставків використовується на правах оренди земель водного фонду. Асоціація рибоводів «СОЮЗ» майже 12 років об'єднує рибоводів області та всієї України, здійснює науково-технічну, правову та іншу практичну допомогу підприємцям рибної галузі, відстоює законні економічні, правові та матеріальні інтереси у органах законодавчої та виконавчої влади. Сприяє розвитку цивілізованої любительської та спортивної рибалки на водоймах області.





Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: За тиждень у Чернівцях ...

КОМЕНТАРІ