У Луцьку вшанували пам'ять відомого математика Михайла Кравчука

У Луцьку вшанували пам'ять відомого математика Михайла Кравчука

10.03.17 15:05 0 646
Аби згадати нашого земляка, відомого українського математика Михайла Пилиповича Кравчука, до пам'ятного знака на проспекті Волі у Луцьку прийшли представники громадських організацій, духовенства, учнівської молоді та небайдужі лучани. У приміщенні будинку, де зараз знаходиться духовна семінарія, раніше знаходилася школа, у якій здобував освіту майбутній академік.

Священнослужителі УПЦ КП відслужили панахиду. Потому присутні хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.

Учні КЗ “Луцька гімназія №21 імені Михайла Кравчука Луцької міської ради Волинської області” ознайомили із біографією Михайла Кравчука та основними його досягненнями.

У 2002-му році у гімназії №21 відкрили кімнату-музей Михайла Кравчука. Також тут постійно проводяться вечори пам'яті, різноманітні олімпіади та тематичні заходи, присвячені видатному вченому родом із Волині, який зробив величезний вклад у розвиток математики.

Довідково:

Михайло Пилипович Кравчук - український математик, академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук, професор Київського політехнічного інституту. Вчитель всесвітньо відомих у майбутньому конструкторів ракетної та космічної техніки, академіків Архипа Люльки, Сергія Корольова та Володимира Челомея.

Народився 27 вересня 1892 р. в селі Човниця на Волині. Навчався в Луцькій гімназії, де виявив особливі здібності до математики і споріднених з нею дисциплін. Курс Луцької гімназії Михайло Кравчук закінчив із золотою медаллю. Усе своє життя присвятив поглибленому вивченню математичних наук. Він відомий ще й тим, що першим в Україні почав писати математичні праці українською мовою. Через це став жертвою тоталітарного сталінського режиму. Помер академік М. П. Кравчук у Магадані 9 березня 1942 р.

Світова наука високо цінує нашого земляка за його науковий доробок. Зокрема, його винаходи викорисовувалися вченими США та Японії при моделюванні кібернетичної техніки та створенні першого у світі комп'ютера.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: До Дня ...
Наступна новина: Головне управління ...

КОМЕНТАРІ