З 21 березня на Вінниччині стартує Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках»

З 21 березня на Вінниччині стартує Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках»

14.03.17 12:26 0 497
Шановні вінничани!

21 березня, в Міжнародний день лісів, стартує Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках». Голова обласної державної адміністрації В.В. Коровій підписав розпорядження №154 «Про проведення акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках». Адже створення нових лісів - справа державної ваги, кожного жителя Вінницької області!

Участь у Всеукраїнській акції є справою честі для голови облдержадміністрації Валерія Коровія, голови обласної ради Анатолія Олійника, голів районних рад, райдержадміністрацій області, депутатів рад усіх рівнів. Я впевнений, що і 2017 рік, як і попередні, стане роком активної і масової підтримки всіх починань лісівників!

Україна користується плодами праці лісівників, які створювали ліси століття тому. Лише з 1955 року в області відтворено 108289 га і створено 67664 га нових лісів! За роки Незалежності України на Вінниччині обсяги лісовідновлення та лісорозведення склали 34595 га, з них 11114 га - нових лісів!

Створені ліси – результат плідної співпраці лісівників і жителів області. Тож щиро дякуємо за розуміння і підтримку всім вінничанам, яким не байдужа доля лісів рідної України, дубових гаїв Вінниччини.

Лісистість Вінниччини – 13,8%. А щоб мати хоча би оптимальних 15%, потрібно створити ще більше 32 тис. га нових лісів. 70% лісів області – рукотворні діброви. Держпідприємства лісового господарства Вінниччини готові забезпечити в цьому році посів і посадку лісу в держлісфонді на площі 1005 га, сприяння природному поновленню - 50 га, створення нових лісів - 300 га.

В питаннях заліснення обласне управління лісового та мисливського господарства має повне розуміння й підтримку облдержадміністрації, обласної ради. В 2016 р. на створення нових лісів з фонду охорони навколишнього природного середовища області виділено - 452,1 тис. грн. Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко у жовтні 2016 року видав доручення «Про виділення земельних ділянок під заліснення з метою збільшення лісистості території області». На виконання цього доручення райдержадміністраціями, за участю органів місцевого самоврядування визначено 1334 га малопродуктивних, техногенно - забруднених та деградованих земель, які придатні під заліснення. У 2006 – 2016 рр. держпідприємствами лісового господарства обласного управління прийнято під заліснення 6620 га малопродуктивних та деградованих земель, із них заліснено 6183 га.

Найбільші площі для створення в цьому році нових лісів передали держлісгоспам територіальні громади Жмеринського, Іллінецького, Калинівського, Козятинського, Крижопільського, Могилів-Подільського, Погребищенського, Тростянецького районів.

На постійному контролі в обласному управлінні лісового та мисливського господарства і Головному управлінні Держгеокадастру України у Вінницькій області знаходяться питання виготовлення правовстановлюючих документів на землі лісогосподарського призначення та прийняті під заліснення землі.

на порядку денному - питання формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень.

Масово всихає ялина європейська. Клімат стає різко континентальним. Літо - жарке і посушливе.

Понижуються ґрунтові води, змінюється гідрорежим ґрунт. Сильні вітри розхитують дерева, підривають коріння і ослаблюють їх. Високий температурний режим веде до різкого збільшення транспірації дерев, які не готові до цього. І потім ослаблені дерева «добиваються» стовбуровими шкідниками. Єдиний вихід - заліснення зрубів листяними породами чи створення мішаних, стійких до негативних факторів, насаджень.

Тому держлісгоспи при створенні лісових культур до їхнього складу вводять не лише горіх чорний, черешню звичайну, грушу звичайну, а й такі рідкісні породи як береку лікувальну, гікорі білий, гікорі гіркий. Берека легко переносить жаркі й посушливі умови. ДП «Бершадський лісгосп», «Жмеринський лісгосп», «Іллінецький лісгосп», «Дашівське ДЛМГ», «Крижопільський лісгосп» щорічно створюють біля 3 га лісових культур дуба звичайного за участю береки лікувальної.

Головне у роботі лісівників – підвищити продуктивність лісів, покращити їх породний склад, лісогосподарськими заходами підвищити стійкість лісових насаджень, проводити поступову заміну малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним.

Працівники держпідприємств лісового господарства Вінниччини мають багатий досвід створення високопродуктивних лісів. Для їх створення держпідприємствами обласного управління вирощується щорічно 12 – 15 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід з подальшою реалізацією на об'єкти озеленення області. Це дає змогу озеленити населені пункти, території навчальних та виховних закладів, лікарень.

Лісівники нададуть будь-яку допомогу всім бажаючим у придбанні посадкового матеріалу декоративних та інших лісоутворюючих порід.

Для проведення весняної посадки лісу держлісгоспи забезпечені пально-мастильними матеріалами, необхідним лісокультурним інвентарем. Відремонтовано трактори, іншу спецтехніку. Проведено підготовку грунту під створення лісових культур. Очищено лісосіки від порубкових залишків.

Зтверджено проекти лісових культур за найбільш раціональними схемами розміщення. Облаштовано снігові та льодовикові ями для зберігання посадкового матеріалу. Сформовано лісокультурні ланки, проведено з ними навчання. Розроблено план інформаційного забезпечення акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

Створення лісів у всі часи було справою нелегкою, благородною, вкрай необхідною для держави, кожного її громадянина. В питаннях заліснення Вінниччини ми маємо повне розуміння й підтримку вінничан, органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади, учнів, студентів, журналістів.

Запрошуємо жителів Вінниччини приєднатися до Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу – у твоїх руках". Акція дає нам усім чудову можливість оцінити своє відношення до лісу, природи, долучитися до вирішення проблеми збереження зелених легенів держави. Бо чисте довкілля – це наше здоров'я, життя, щастя!

На Вінниччині 1 квітня, в загальнообласний день посадки лісу, планується висадити більше одного мільйона штук сіянців дуба звичайного, горіха чорного, сосни звичайної, ялини, клена, берези, липи, груші, черешні.

Дорогі вінничани! Давайте зробимо все залежне від нас, щоб акція «Майбутнє лісу – в твоїх руках» пройшла в нашій області активно і принесла бажаний результат. Запрошуємо вас до створення нових лісів, алей, парків, озеленення шкіл, лікарень, дитячих садків, своїх осель, населених пунктів. Разом подбаємо про зелені легені нашої держави!

Анатолій БОНДАР, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, заслужений лісівник України

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернопільській ОДА ...
Наступна новина: У департаменті соціальної ...

КОМЕНТАРІ