На Вінниччині Шкільні служби порозуміння створені у 101 навчальному закладі (+фото)

На Вінниччині Шкільні служби порозуміння створені у 101 навчальному закладі (+фото)

17.03.17 15:43 0 596
На початку березня працівники психологічної служби Липовецького району на методичному об'єднанні фахівців обговорювали актуальні напрямки соціально-педагогічної та психологічної роботи з профілактики насильства і конфліктів в учнівському середовищі за допомогою впровадження медіації.

На засідання, проведеного в рамках психологічних візій децентралізованої освіти, були запрошені методист Навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області Людмила Адамчук, практичні психологи та соціальні педагоги Липовецького району, завідувач РМК Світлана Ковальчук, директор Липовецької ЗОШ І-ІІІ ст.№2 Дмитро Черепашук.

Соціальний педагог Світлана Олексієнко презентувала досягнення з впровадження програми примирення (механізму формування безпечного середовища) в навчальному закладі, присутні мали можливість на собі апробували техніку кола «цінностей». Учні-медіатори Липовецької ЗОШ І-ІІІ ст. представили розвиток практики впровадження медіації в навчальному закладі, основні досягнення, труднощі та перспективи запровадження медіаційної практики в освітньому просторі. Своїми здобутками щодо шляхів профілактики та подолання конфліктів у навчальному середовищі за допомогою створення шкільних служб розв'язання конфліктів поділилися практичні психологи Валентина Бойчук (Турбівська ЗОШ І-ІІІ ст), Світлана Потьомова (Липовецький колегіум), Валентина Пустовойт (Турбівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1).

Завідувач районної ПМПК Тетяна Оцабера розповіла про 4 навчальних заклади району, в яких запроваджена медіація, ефективно діють навчені 25 учнів-медіаторів, що вже провели з початку навчального року 18 медіацій та понад 50 тематичних кіл. За словами Тетяни Оцабери, це дає можливість вирішувати проблеми насильства в навчальних закладах, формувати вміння вести діалог і виходити з конфліктних ситуацій за принципом «виграш-виграш», можливість опонентам висловитися, стати на бік іншої людини та сприяє мирному врегулюванню ситуації, відстоюванні власних інтересів і приймати іншу людину, поважаючи її право на захист її інтересів.

За словами Людмили Адамчук, станом на грудень 2016 року створені Шкільні служби порозуміння та ефективно працюють за програмою психологічні служби у 101 навчальному закладі 18 районів та міст області. В області підготовлено та працюють 363 учнів-медіаторів, 63 учнів-тренерів-фасилітаторів, роботу яких координують працівники психологічної служби та 18 методистів з психологічної служби.

Учнями-медіаторами навчальних закладів протягом 2016 року проведено 211 медіацій, 641 коло цінностей та 232 презентації медіації та інших заходів.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ