Вінничина: на здійснення природоохоронних заходів у 2016 році в області освоєно близько 33 млн. грн.

Вінничина: на здійснення природоохоронних заходів у 2016 році в області освоєно близько 33 млн. грн.

17.03.17 17:28 0 515
Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Під час підсумкової наради щодо роботи Департаменту в 2016 році розглядались питання збереження та відтворення природних ресурсів, послаблення негативного впливу на довкілля, пом'якшення наслідків змін клімату, збереження біотичного та ландшафтного різноманіття, взаємодія з громадськістю та ЗМІ.

Завдання в галузі охорони довкілля визначені Стратегією збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року та вирішуються шляхом реалізації заходів, які передбаченні Регіональною програмою охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013-2018 роки. Основним джерелом реалізації Програми є обласний фонд охорони навколишнього природного середовища.

Загальний обсяг коштів на природоохоронні заходи у 2016 році становив понад 53 млн. грн., з яких освоєно близько 33 млн. грн. Залишок невикористаних коштів, відповідно до Порядку планування та використання коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, повернутий до обласного бюджету.

Більша частина фінансування була спрямована на реалізацію заходів із запобігання та ліквідацію забруднення довкілля. Так, на будівництво каналізаційних мереж, реконструкцію та будівництво очисних споруд каналізації; закупівлю сміттєзбиральної техніки, реконструкцію гідротехнічних споруд та поліпшення екологічного стану водних об'єктів виділено 33 млн. грн..

Зокрема, виготовлена проектно-кошторисна документація будівництва очисних споруд Козятинської обласної туберкульозної лікарні; проведено укріплення берегів річки Дерло в межах міста Могилів-Подільського, виготовлено проектно-кошторисну документацію з «Будівництва берегозакріплювальних споруд річки Десна в межах смт Стрижавка (будівництво споруд планується у 2017 році); продовжені роботи з будівництва полігонів твердих побутових відходів.

У звітному році продовжувались роботи із перезатарення непридатних пестицидів, які розміщенні на території сільських рад. Роботи проведені у 22 сільських радах відповідно до ліцензійних умов Головним управлінням надзвичайних ситуації у Вінницькій області. Перезатарено 179,5 тонн непридатних ХЗЗР.

Передбачене фінансування на дані роботи становило 371 тис. грн., освоєно 256,5 тис. грн. Одночасно проведені роботи і на території Джуринського отрутомогильника, куди невідомі особи несанкціоновано завезли 15 тонн непридатних ХЗЗР. Для перезатарення цих високотоксичних відходів з обласного фонду ОНПС виділено 200 тис. грн. Роботи проведені в повному обсязі, забруднена земельна ділянка рекультивована. На під'їзному шляху до отрутомогильника встановлено шлагбаум.

Також ліквідоване звалище безхазяйних люмінесцентних ламп, які були несанкціоновано вивезені на територію Людавської селищної ради. Дані відходи вивезені та утилізовані.

У напрямку «Припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття і формування екологічної мережі» за дорученням голови облдержадміністрації проведені роботи із відновлення первісного вигляду корінних природних комплексів парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, переважна більшість яких потребує термінових заходів з догляду та відновлення. Для відновлення природних комплексів 15 парків було виділено близько 2 мільйонів гривень. Завершені роботи у Пятничанському, Турбівському, Немирівському, Печерському парках, частково - Антопільському, Спичинецькому, Смілгородському та Северинівському парках. У 2017 році департамент екології провів тендерну закупівлю послуг із відновлення природних комплексів Чернятинського, Михайловецького, Сутиського, Комаргородського, Верхівського, Ободівського парків та парку «Вікторія». За результатами тендеру заощаджено 780,8 тисяч гривень із запланованих 1 мільйона 652,8 тисяч гривень. Окрім того у 2017 році планується розчистка та відновлення природних комплексів ще 18 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва.

На охорону Уладівської субпопуляції зубра європейського виділено 110 тис. грн.

У 2016 році за даними Державної податкової служби загальна сума коштів від сплати екологічного податку до бюджетів усіх рівнів по Вінницькій області склала 165578,76 тис. грн., з них: до Державного бюджету (30%) – 33115,75 тис. грн., до обласного бюджету (55%) – 91068,32 тис. грн.; до місцевих бюджетів (25%) – 41394,69 тис. гривень.

На в області функціонують 414 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею біля 60 тисяч гектарів або 2,24% від площі області. Серед них 43 об'єкти загальнодержавного значення та 371 об'єктів місцевого значення, які включають національний природний парк та 4 регіональних ландшафтних парки.

Прес-служба департаменту екології

та природних ресурсів

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Скликається ...
Наступна новина: Чернівці: У Ратуші ...

КОМЕНТАРІ