Стратегічний курс лісівників Вінниччини - підвищення продуктивності дубових лісів та збагачення їх породного складу (+фото)

Стратегічний курс лісівників Вінниччини - підвищення продуктивності дубових лісів та збагачення їх породного складу (+фото)

17.03.17 17:00 0 655
Днями відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому розглянуто питання проведення лісокультурної кампанії 2017 року, акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках», промислової діяльності держпідприємств лісового господарства області у 2017 р., стану охорони праці.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О підкреслив, що беззмінними залишаються у вінницьких лісівників стратегічні пріоритети розвитку лісового господарства області. Першочерговим завданням лісівників завжди були, є і будуть лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона лісів, підвищення їх продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів.

Держпідприємства лісового господарства Вінниччини готові забезпечити в цьому році посів і посадку лісу в держлісфонді на площі 1005 га, сприяння природному поновленню - 50 га, створення нових лісів - 300 га.

У 2006 – 2016 рр. держпідприємствами лісового господарства обласного управління прийнято під заліснення 6620 га малопродуктивних та деградованих земель, із них заліснено 6183 га. Найбільші площі для створення в цьому році нових лісів передали держлісгоспам територіальні громади Жмеринського, Іллінецького, Калинівського, Козятинського, Крижопільського, Могилів-Подільського, Погребищенського, Тростянецького районів.

Бондар А.О. підкреслив, що в обласному управлінні лісового та мисливського господарства на особливому контролі знаходяться питання виготовлення правовстановлюючих документів на землі лісогосподарського призначення та прийняті під заліснення землі. Тому до директорів держлісгоспів вимога єдина: завершити виготовлення правовстановлюючих документів, організувавши чітку співпрацю з Головним управлінням Держгеокадастру України у Вінницькій області, - і виконати план створення захисних насаджень.

Зупинився Анатолій Омелянович на питаннях заготівлі і якості лісового насіння, вирощування якісного стандартного посадкового матеріалу для своїх потреб і на реалізацію. А попит на посадковий матеріал є, особливо на дуб звичайний, горіх чорний, береку лікувальну. Питання вирощування сіянців береки лікувальної в першу чергу повинні взяти на себе південні райони нашої області, Бершадський, Крижопільський, Чечельницький держлісгоспи. Тут потрібно перейняти досвід роботи бершадських лісівників: в цьому році вони мають 20 тис. штук посадкового матеріалу береки лікувальної.

Бондар А.О. звернув особливу увагу присутніх на дотриманні проектів лісових культур, які розглянуто лісокультурною радою обласного управління. До кожної лісової ділянки застосовано виважений, позбавлений шаблону, індивідуальний підхід!

Весна для лісівників Вінниччини є черговим екзаменом, до якого готуються вже за 2-3 роки з часу заготівлі лісового насіння, висівання його в розсадниках, вирощування стандартного посадкового матеріалу. Проблемними на є питання виділення земель для створення захисних насаджень, виготовлення на відведені землі правовстановлюючих документів, відсутність належного державного фінансування. Але саме плідна співпраця з органами місцевого самоврядування й державної виконавчої влади в питаннях досягнення оптимальної лісистості посприяла збільшенню у 2017 році площі захисних насаджень до 300 га.

Для виконання лісокультурних робіт в найбільш сприятливі агротехнічні терміни держпідприємствами задіяно всі можливості. І станом на 14 березня вже створено 350 га лісових культур із 1305 га цьогорічних планових.

Можна впевнено сказати, що вінницькі лісівники у 2017 році в короткі терміни лісокультурної кампанії закладуть якісні ліси майбутнього. На високому рівні вже проводиться в області Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

З основних питань порядку денного виступили І.В. Мельник, начальник відділу лісового господарства, лісорозведення та лісовідновлення, охорони і захисту лісу, П.А. Юрченко, начальник відділу маркетингу і збуту ДП «Вінницяліссервіс», В.В. Сагалатий, головний спеціаліст з ОП Вінницького ОУЛМГ.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ



Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Про автошколи на Буковині
Наступна новина: Чернівці: Скликається ...

КОМЕНТАРІ