В Житомирській області з 12 по 18 березня проходить Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

В Житомирській області з 12 по 18 березня проходить Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

17.03.17 11:00 0 556
До Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою, який проходить з 12 по 18 березня, проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота щодо симптомів, діагностики та лікування захворювання.

Про це інформує управління охорони здоров'я ОДА.

— «Втрата зору відбувається непомітно, поступово, і у більшій частині випадків безболісно. Саме тому пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір неможливо», – зазначає Оксана Вітовська, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «офтальмологія».

За її словами, у сучасній офтальмології термін «глаукома» об'єднує групу захворювань, які мають різне походження, але які мають спільні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.

Існують симптоми, на які варто звернути увагу, та при їх наявності, терміново звернутись до лікаря, оскільки вони можуть свідчити про наявність глаукоми:

-"літаючі мушки" перед очима;

- райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього;

- затуманювання зору, часта зміна окулярів.

— «Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з цим підступним захворюванням», – наголошує Оксана Вітовська.

Для діагностики глаукоми необхідно перевірити зір, поле зору, стан зорового нерва та виміряти ВОТ.

Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, уколи, таблетки), так і лазером та хірургічними методами. Однак, існує небезпека, що в разі нормалізації ВОТ, пацієнти самостійно призупиняють застосування рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування. А це приводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору.

В Житомирській області функціонує 24 долікарських кабінети та 6 глукомних кабінети, де вимірюється внутрішньоочний тиск. У 2016 році виконано 166140 тонометрій, вперше виявлено 904 хворих на глукому.

На диспансерному обліку перебуває 6634 хворих на глаукому, пролікувалось у стаціонарі хворих на глаукому - 1262, прооперовано 411 пацієнтів.

Довідково: Глаукома – важке захворювання ока, яке за пізнього виявлення та без адекватного лікування призводить до неминучої сліпоти.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська ОДА та ...
Наступна новина: Луцьк: в магазині ...

КОМЕНТАРІ