Що собою представляє котельня?

Що собою представляє котельня?

18.03.17 09:48 0 2679

Серцем опалювальної системи є котел, а котельня - це вмістилище цього пристрою. За місцем розміщення котельні діляться на наступні типи:

  • дахові;
  • модульні;
  • окремо стоячі;
  • вбудовані;
  • прибудовані.

Класифікуючи по виду використання палива котельні бувають:

  • вугільні;
  • мазутні;
  • газові;
  • термомасляні;
  • біопаливні.

Незалежно від типу монтаж котельні проводиться не раніше того, як виконані наступні пункти робіт:

  • розрахована необхідна потужність;
  • спроектована сама споруда.

Для окремої будівлі роботи по установці почнуться після того, як фундамент затвердів і розпочата кладка стін, а місце розчищене від будівельне сміття. Причому, для котла з нижньою топкою попереднім етапом буде зведення стін топки і газоходів. Котел виготовлений з чавуну. Збірка його секцій проводиться так, щоб в якості упору їм служили стіни топки.

Ізоляція котельні

Під головки кожної з секцій слід укласти азбестові листи. Для зчеплення секцій використовують різьбові ніпелі, попередньо змазані графітною пастою. Коли всі секції будуть зібрані, можна буде приступити до їх зчеплення. Це буде відбуватися за допомогою двох болтів, розміщених в ніпельних отворах. Важливо стежити, щоб стягування відбувалося максимально точно і рівномірно, а зазор між ніпельними головками не перевищував однієї п'ятої сантиметра, оскільки в разі навіть невеликого перекосу відбудеться їх розрив.

На завершення процесу складання котла, тимчасові болти заміняться постійними. На наступному етапі до конструкції приєднують додаткові частини.

Останнім етапом робіт по монтажу самого котла буде випробування його міцності. Для цього його заповнюють водою і піднімають тиск, підключивши до нього тестове обладнання.

Випробування котельні

Успішним вважається випробування, при якому в продовження шести хвилин тиск залишається на колишньому рівні і на стінках або місцях з'єднань не утворився конденсат.

При негативному результаті фіксують області несправностей і усувають їх, потім знову проводять випробування. При позитивному результаті проводять монтаж решти пристроїв системи і додаткового обладнання. До додаткового обладнання котельні відносять вентилятори і димососи. Коли її розміри невеликі, то цілком вистачає природної тяги, виробленої димарем для відводу газів. У тому ж випадку, якщо котельня велика, застосовують димососи, які здійснюють газовідвід.

Для ефективної роботи котла необхідна ще і хороша подача повітря, тому що при недостатньому вмісті кисню в камері згоряння процес окислення відбувається гірше і знижується ККД самої установки. Для створення потужного повітряного потоку використовують дуттьові вентилятори.

Велика роль в роботі систем котельні відводиться забезпеченню безпеки і справності, що досягається установкою запобіжних пристроїв і контрольно-вимірювальних приладів (манометрів і термометрів). Важливою вимогою є можливість перегляду їх показань, не вдаючись до додаткових пристосувань. Інакше кажучи, показання повинні бути добре виднимми стоячій поряд людині.

Невід'ємним елементом котлів повинні бути ручні запобіжні клапани, що забезпечують миттєве зниження тиску шляхом відведення пари і води за допомогою спеціальної труби. Крім того, з метою примусового регулювання заповнювання або спустошеності системи встановлюють ручні насоси.

Правильно спроектована і змонтована котельня має найкращу продуктивність і не вимагає додаткових витрат в обслуговуванні.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Платіжна система Payeer
Наступна новина: Рівненщина: на Сарненщині ...

КОМЕНТАРІ