Чернігів: Що можна змінити на комунальному підприємстві за 1 рік?

Чернігів: Що можна змінити на комунальному підприємстві за 1 рік?

18.03.17 11:57 0 650
Комунальне підприємство «Чернігівводоканал» за останній рік змогло налагодити свою роботу так, що покращилися всі показники його фінансово-господарської діяльності. для інших це приклад того, як усього за рік можна принципово змінити ситуацію на краще.

Щоб вода не витікала дарма */blockquote

Загальні зміни складаються з деталей. Наприклад, за минулий рік «Чернігівводоканал» виявив більше 200 абонентів приватного сектору, які зробили самовільні врізки у водогін та каналізацію і протиправно та безоплатно користувалися послугами. Підприємство змусило їх сплатити штрафні санкції та підписати договори, як наслідок – знизило свої втрати і збільшило дохід. Усе це стало наслідком реорганізації служби по роботі з клієнтами «Чернігівводоканалу». Для порівняння: в 2015 році був виявлений усього один такий випадок.

Аналогічним чином у 2016-му знайшли і близько 50 підприємств, які також користувалися водою без договору, або в яких була зірвана пломба на приладах обліку. В основному, це автомийки – тобто витрати води значні. Тепер це припинено, а така робота контролюючої служби продовжується.

Також для зменшення своїх втрат підприємство з 1 липня минулого року проводить розрахунки з КЕП «Чернігівська ТЕЦ ТОВ «Фірми «ТехНова» за воду, яку ТЕЦ потім нагріває і продає населенню, по приладах обліку, встановлених на теплопунктах. До того було – по нормативах.Наслідок – обсяг реалізації води цьому підприємству зріс на 25%. Тобто втрати були значними. На черзі переведення на розрахунки по лічильниках ПАТ «Облтеплокомуненерго». Це, за розрахунками Водоканалу, також суттєво збільшить обсяги реалізації продукції по ОТКЕ (приблизно на 25-30%).

У загальному обсязі, КП «Чернігівводоканал» завдяки збалансуванню обсягів подачі та реалізації, в минулому році зменшило втрати води в порівнянні з 2015-м на 2,13%. Але ця цифра все одно велика - 21%, але вона менше, ніж було будь-коли за останнє десятиліття. Треба зазначити, що при цьому дуже високими залишаються втрати води в наслідок недостатньої чутливості квартирних приладів обліку та несанкціонованого втручання споживачів в їх роботу (магніти, відмотування показань лічильників), а також маніпуляції з пропискою тих, хто споживає воду за нормами. Зараз на цьому підприємства втрачає як мінімум 1,5 млн. грн. щомісяця. У разі проведення розрахунків за загальнобудинковими приладами обліку підприємство зменшить втрати води орієнтовно на 8-9%, отже прогнозовані втрати скоротяться до 12%.

Боротьба за надходження і раціональне господарювання

Завдяки активній роботі з контролю за здійсненням інших видів діяльності на підприємстві майже в 2 рази збільшилися доходи від надання додаткових послуг (внаслідок звільнень працівників, які отримували власну вигоду від цих послуг). Відтепер всі послуги надаються офіційно, здійснюються контрольні закупівлі.

У результаті повного оновлення служби постачання підприємства, централізації закупівель та впровадженню єдиної електронної заявки вдалося досягти скорочення витрат на придбання матеріалів та ремонти на 36% або майже на 4 млн. грн.

Аналіз динаміки витрат палива за 2015- початок 2016 року свідчить про нецільове використання та суттєве завищення обсягів його списання. Завдяки зміні двох керівників автотранспортного цеху, посиленому контролю за списанням палива, здійсненню контрольних закупівель та дообладнання всіх автомобілів, що використоввали бензин, газобалонними установками, у 2016 році спостерігається суттєве скорочення цих витрат. Завдяки цьому, а також контролю за пересуваннями

службової техніки (тепер на всі автомобілі встановлено GPS-трекери) у 2016 році зекономлено 67 тис. лпального на суму майже 1,3 млн.грн.

І про те, що викликало рік тому значний резонанс: зараз на підприємстві повністю упорядковано та централізовано ремонти та закупівлю комп'ютерної техніки. Як наслідок, ці витрати скоротилися майже в 7 разів.

Так само - по дуже багатьох напрямках. Завдяки зниженню тарифів та посиленому контролю річні витрати на вивіз мулу з очисних споруд зменшилися на 53% або на 2,4 млн. грн – при майже тих же обсягах робіт.

Доходи підприємства від надходження збору за перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин у стічних водах у 2016 році збільшилися майже на 1 млн грн. І знову: цього досягнуто завдяки оновленню інспекції, контрольному відбору проб, перегляду додаткових угод та виявленню нових підприємств, які мають перевищення ГДК. За січень-лютий 2017 року підприємством нараховано 1,9 млн грн.

Перелічувати такі приклади можна й далі.

Загальні економічні показники

Операційна діяльність підприємства – те, що залежить від роботи керівника та всього колективу – в КП «Чернігівводоканал» на прибуткова.

В результаті ефективного ведення господарської діяльності та реалізації комплексу антикризових заходів з посиленим контролем над використанням ресурсівна відміну від збитку понад 9 млн. грн. за 2015 рік вдалося отримало майже 30 млн грн прибутку. І це досягнуто не тільки завдяки перегляду в серпні минулого року тарифів на послуги з водопостачання – хоч воно, безумовно, й надзвичайно важливий фактор.

У той же час, на сьогоднішній день КП «Чернігівводоканал» є єдиним комунальним підприємством Чернігівської міської ради, яке кілька років тому завершило впровадження Проекту розвитку міської інфраструктури, який фінансувався за рахунок коштів позики МБРР. За ці кошти було оновлено автомобільну техніку, встановлено енергоефективне насосне обладнання (що дало величезну економію електроенергії), змонтовано систему дистанційного контролю та керування виробничими процесами. Показовим є такий факт: за інформацією НКРЕКП, на «Чернігівводоканал» – єдине в Україні підприємство у сфері водопостачання, яке не має заборгованості за е/енергію. Навпаки, за цією статтею у Водоканалу – переплата, адже через недолуге законодавство всі кошти, що надходять, як компенсація субсидій, ідуть виключно на оплату електроенергії.

Загальний розмір кредитних зобов'язань складає 22,8 млн дол. США, з них на теперішній час погашено лише 4,7 млн або 20%.

Відповідно до графіків погашення розрахунки за кредитом МБРР підприємство має завершити у 2027 році. Проте з моменту отримання кредиту вони суттєво ускладнюються через зростання курсу валюти (з 8 грн./дол. на момент отримання кредиту до 27 грн./ дол. на сьогоднішній день).

Основним джерелом погашення кредитних зобов'язань у 2015 році була отримана підприємством різниця в тарифах. У 2016 роцірізниці в тарифах КП «Чернігівводоканал» вже не отримувало, хоча і на Держава не повернула підприємству понад 30 млн грн по ній за попередні роки. При цьому за рахунок ефективного управління суми на погашення кредиту у звітному періоді в порівнянні з 2015 роком були суттєво збільшені.

Порівняно з 2015 роком, коли КП «Чернігівводоканал», з урахуванням курсових різниць мало аж 135 млн грн чистого збитку, у 2016 році йому вдалося зменшити збитки до 30 млн грн. Тобто загальний фінансовий результат діяльності підприємства істотно покращився.

Інвестиції

Завдяки оптимізації витрат та раціональному веденню фінансово-господарської діяльності підприємства у 2016 році вдалося більш ніж у 3 рази збільшити обсяг виконання інвестпрограми за рахунок амортизаційних відрахувань та прибутку.

Міська програма: встановлення лічильників бюджетним коштом

Для підтримки незахищених верств населення в Чернігові нещодавно прийнята Программа по встановленню квартирних приладів обліку холодної та гарячої води для споживачів-отримувачів субсидій. За цією програмою бюджетним коштом буде встановлено майже 23 тис. квартирних лічильників води. Це дозволить не допустити соціальної напруги, яка може виникнути в Чернігові після введення в дію Закону України «Про комерційний облік комунальних послуг».

Довідково:

Основним видом діяльності КП «Чернігівводоканал» є надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Підприємтсво має 109 артсвердловин, зараз використовує 68.

Забір води здійснюється з підземних джерел нижньокрейдового та бучацького горизонтів. Зі свердловин нижньокрейдового горизонту (найчистіша і найякісніша вода) - 83% від загального обсягу підйому води.

64 свердловини або 94% експлуатуються більше 15-ти років.

Загальна потужність свердловин складає 115,6 тис. м3/добу при середньодобовій подачі в мережу 50 тис. м3 / добу. Тобто потенційно КП «Чернігівводоканал» може забезпечувати водою ще одне таке місто як Чернігів.

Працює 5 насосних станцій водопроводу другого підйому та 31 насосна станція третього підйому, одна станція знезалізнення на ВНС №5 (Хімволокно). Основний підйом води здійснюється на ВНС №3 (Бобровиця) – 40%та ВНС № 2 (Подусівка) – 31%.

Протяжність водопровідних мереж складає548км, 33% яких вже відробили свій термін експлуатації та потребують заміни.

За складом матеріалу труб переважну більшість (72%) займають чавунні труби, 20% - сталеві, 5 % пластикові, 3% азбестоцементні та залізобетонні.

Повністю відпрацювали свій термін експлуатації залізобетонні труби. Критичного стану зношеності досягли сталеві та азбестоцементні (99% та 87% відповідно).

Протяжність каналізаційних мереж складає 327 км, з них свій термін експлуатації відробили 76%.

Стоки проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках. Технологія обробки осаду – зневоднення на мулових майданчиках.

В загальному обсязі реалізації послуг водопостачання 79% займає населення, бюджет – 7%, промисловість – 14 %.



Відповідно до постанов Нацкомісії з 2 серпня 2016 року тариф на централізоване водопостачання та водовідведення становить 16 грн.20 коп.за 1 м куб. з ПДВ,

на послуги з холодного водопостачання, водовідведення (з використанням вн./будинкових систем) – 17 грн 03 коп. за 1 м куб. з ПДВ.

Прес-служба Чернігівської міської ради за матеріалами звіту КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ