Об’єднання зусиль прокуратури Рівненщини та Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» дають плідні результати в боротьбі з корупцією

Об’єднання зусиль прокуратури Рівненщини та Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» дають плідні результати в боротьбі з корупцією

25.03.17 08:34 0 624
23.03.2017, прокурор Рівненської області Олег Соболь провів прес-конференцію. Її темою стали актуальні питання боротьби з корупцією, а також співпраця прокуратури з громадськими активістами у викритті порушень в діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Захід проведено за участю координаторів Всеукраїнського Руху з протидії політичній корупції «Під контролем» - директора Міжнародного інституту демократій, голови правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", політолога Сергія Тарана, голови ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» Володимира Зиля та головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення прокурорської діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Науково-дослідного інституту Національної академії прокуратури України Ольги Загорської.

За результатами спільної роботи прокуратури Рівненщини та громадських організацій зазначеного руху вже скеровано до суду ряд кримінальних проваджень, внесено акти реагування з метою усунення причин і умов, що сприяють діянням, що пов'язані з корупцією. Прокурори та громадськість не дозволили уникнути відповідальності 2 високопосадовцям органів державної виконавчої влади, які вчинили корупційні злочини, а також притягнуто до адміністративної відповідальності депутата обласної ради.

Таку інформацію озвучив прокурор області Олег Соболь та запевнив, що прокуратура відкрита для обміну інформацією та свідомих людей, які дійсно хочуть навести лад на нашій землі.

«Найболючішою є побутова корупція, тобто та, коли за кожну довідку посадовці вимагають плату, хай не значну, але звичну для них. Так не має бути. Але припинити чи попередити це ганебне явище можливо лише завдяки донесенню до правоохоронців такої інформації. Протидія корупції буде набагато ефективнішою за активної громадянської позиції», - сказав прокурор.

Приклади спільної боротьби із корупцією на Рівненщині детальніше навів начальник відділу прокуратури області Олександр Бабич. Він розповів, що вже чекають на вирок суду 2 посадовці органів державної виконавчої влади. Йдеться про чиновника Корецької райдержадміністрації, який вимагав неправомірну вигоду в сумі 6,5 тис дол., та начальника відділу Демидівської районної державної адміністрації, який завдав збитки державному бюджету на загальну суму 682 тис грн. Обом загрожує покарання у виді позбавлення волі.

Вже притягнуто до адміністративної відповідальності депутата Рівненської обласної ради, який проголосував за підтримку подання щодо нагородження самого ж себе грамотою Верховної Ради України, не повідомивши при цьому про наявний у нього конфлікт інтересів.

Також завдяки опрацюванню інформації громадських активістів встановлено, що на території Здолбунівського району здійснює господарську діяльність одне із ТОВ, власником якого є близький родич голови районної ради, що вказує на наявність у останнього потенційного конфлікту інтересів. На такий факт порушення прокуратура відреагувала поданням. Як наслідок, голова районної ради повідомив депутатів про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, зобов'язався не вживати жодних дій на користь зазначеного ТОВ, вказане питання обговорено на черговій сесії районної ради та набуло публічності, завдяки чому забезпечено контроль за додержанням посадовцем антикорупційного законодавства.

Про те, яка інформація зібрана Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем», що розпочав свою діяльність у травні 2016 року, розповів присутнім журналістам політолог Сергій Таран.

Зокрема він розповів, що представниками руху передано інформацію правоохоронним органам про можливе вчинення корупції чиновниками влади практично у всіх областях. Лише депутатами місцевих рад вчинено порушень, про що зафіксовано рухом, на понад чверть мільярда гривень. У 135 випадках повністю або частково підтверджено факти вчинених порушень, у 75 випадках інформація перевірялася у межах кримінального провадження, з них вже є скеровані до суду та вироки. Ще у 70 «кейсах» (матеріалах) тривають перевірки. Активна співпраця з правоохоронними органами, в т.ч. прокуратурою Рівненщини, триває.

Прокурор області Олег Соболь, а також присутні на заході перший заступник прокурора області Ігор Ольшанецький та заступник прокурора області Мирослав Пацкан відповіли на запитання журналістів, зокрема, що стосується досудового розслідування та розгляду судом актуальних кримінальних проваджень стосовно високопосадовців.

Керівник регіональної прокуратури подякував журналістам за приділений час цій зустрічі, а також те, що судові слухання в актуальних провадженнях відбуваються, зокрема, під їх контролем. Він зазначив, що значна частина зробленої роботи прокуратурою - це реакція на повідомлення, розміщені у засобах масової інформації, та відомості від громадських активістів про порушення закону. Олег Соболь висловив сподівання на таку ж і в подальшому плідну співпрацю, яка позитивно впливатиме на стан законності у регіоні.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ігор Гундич після Ради ...
Наступна новина: На Вінниччині буде ...

КОМЕНТАРІ