До кінця місяця ЖЕКи оприлюднять графіки поточних ремонтів у будинках Чернігова

До кінця місяця ЖЕКи оприлюднять графіки поточних ремонтів у будинках Чернігова

25.03.17 11:39 0 501
До кінця березня на всіх під'їздах у житлових будинках Чернігова, які обслуговуються комунальними ЖЕКами, повинні з'явитися оголошення з інформацією про те, скільки коштів зібрано цим будинком на поточний ремонт і які саме ремонтні роботи заплановані в ньому на цей рік. Таке завдання вчора поставив заступник міського голови Олександр Ломако перед керівниками комунальних ЖЕКів під час заслуховування їх щорічних звітів.

Такий підхід у Чернігові застосовується вперше.

Адже тільки влітку минулого року, після п'ятирічної перерви, в тариф на послуги з обслуговування житлових будинків було включено кошти на проведення поточних ремонтів. Одночасно було впроваджено і побудинковий облік сплачених мешканцями сум.

Також до минулого року комунальні ЖЕКи отримували на свою діяльність дотації з міського бюджету. Але з 2016-го ситуація змінилася: з міського бюджету ЖЕКи фінансувалися вже тільки в рамках цільових програм, а саме на ремонти ліфтів і доріг. Усе інше вони мали робити виключно за рахунок квартплати й інших самостійно зароблених коштів.

Можна сказати, що другу половину минулого року всі комунальні ЖЕКи Чернігова вперше жили на повному власному фінансовому забезпечені. Завдяки новим економічно обґрунтованим тарифам вони могли самостійно планувати та виконувати поточні ремонти, працівникі ЖЕКів мали змогу отримати повноцінний робочий день та вічасне нарахування заробітної плати.

Робота за новими правилами показала як позитивні зрушення, так і проблеми. Для ЖЕКів однією з досі невирішених проблем залишається заборгованість мешканців. Також є проблеми з компенсацією нарахування субсидій. Внаслідок цього поточні ремонти, заплановані на другу половину минулого року, були виконані не на 100%, а на 70-90% (в залежності від ЖЕКу). Тепер усі «заборговані» роботи вони мають виконати в цьому році, додатково до цьогорічних. Наприклад, КП ЖЕК-10, за словами його керівника, розраховує виконати «заборговані» ремонти до травня.

Серед чотирьох міських комунальних ЖЕКів саме це підприємство, а також КП «Деснянське», показали найкращі економічні та виробничі результати за минулий рік і підтримують цей рівень зараз.

На майбутнє усім їм необхідно забезпечувати високу якість робіт, але разом з тим все-таки бути готовими до зменшення їх обсягу – адже в місті створюється все більше ОСББ. В 2016-му їх було створено більше ніж за останні 10 років. Це змушує ЖЕКи до скорочення числа працівників, у тому числі й адмінперсоналу.

Олександр Ломако:

- Якщо динаміка по створенню ОСББ буде така, як і в минулому році то у вас буде зменшуватися кількість обслуговуючих будинків, то це потрібно враховувати в плани на 2017 рік, а саме планувати фінансово-економічні показники, адміністративні затрати повинні зменшуватися.

Заступник міського голови також акцентував увагу на тому, що всі обслуговуючі підприємства постійно мають підтримували відносини з мешканцями будинків. Зокрема, в кожному з будинків має бути обраний представник мешканців (старший по будинку), який від їх імені уповноважений приймати роботи з поточних ремонтів та підписувати акти виконаних робіт.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У зоні АТО загинув ...
Наступна новина: У Житомирі відзначили 25-у ...

КОМЕНТАРІ