На Вінничині через міжнародні організації закупівля ліків стала дешевшою

На Вінничині через міжнародні організації закупівля ліків стала дешевшою

25.03.17 09:57 0 433
Два роки тому Верховна Рада ухвалила закон про здійснення державних закупівель ліків через міжнародні організації, який зобов'язав Міністерство охорони здоров'я делегувати цим організаціям придбання низки препаратів. Виправданість такого кроку переконливо доведена практикою – залучення міжнародників до закупівель дозволило зекономити бюджетні кошти за рахунок придбання ліків без корупційних схем, пацієнти отримали більше препаратів для лікування. Проте за цей час довкола процесу закупівлі ліків з'явилось чимало міфів. Наводимо беззаперечні факти щодо міжнародних закупівель ліків та спростовуємо найпоширеніші міфи.

Міністерство охорони здоров'я ліквідувало корупційну складову тендерів. Tендери на закупівлю низки медикаментів, які централізовано має закуповувати МОЗ проводять міжнародні організації, які не мають прямої зацікавленості в закупівлях. Тепер МОЗ отримує ліки дешевше, а на тендерах уже вигравали компанії із 15 країн світу. Успішний досвід втілення такої реформи в Україні надихнув сусідню Молдову, яка з цього року також вирішила розпочати закупівлю ліків через міжнародні організації.

Міжнародні організації закуповують ліки дешевше. Наразі міжнародні організації купують для МОЗ ліки за цінами нижчими, ніж це було у 2014 році, коли закупівлі проводило міністерство. Тільки на закупівлях 7 видів вакцин та антиретровірусних препаратів ЮНІСЕФ заощадив для України 4 мільйони доларів з коштів бюджету 2015 року, виділених на цю програму.

Пацієнти отримують більше препаратів безкоштовно. Загальна кількість закуплених лікарських засобів через міжнародні організації у 2015 році зросла на майже 55%. На зекономлені при закупівлях кошти були придбані додаткові препарати та вакцини. У 2016 році на закупівлі ліків через міжнародні організації виділено з бюджету 4 млрд.грн., у 2017 році – 5.9 млрд.грн.

Майже половину ліків міжнародники закуповують у виробників. 45% ліків з міжнародних закупівель МОЗ отримує безпосередньо від виробників. А це означає, що українці отримують якісні препарати за ринковими цінами.

МОЗ витрачає менше ресурсів на організацію закупівель. Раніше МОЗ мало понад 60 робочих груп по закупівлях, а зараз вона лише одна. Рештою процесу займаються міжнародні організації. Тобто це роблять професіонали. В Україні зникла ще одна корупційна схема, адже саме робочі групи по закупівлях часто вписували до тендеру неконкурентні умови, що дозволяли перемагати “своїй” компанії.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі лікарі ...
Наступна новина: Особливі дітки у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ