Свій 90-річний ювілей відзначив вінничанин,художник,політв’язень ГУЛАГу Олексій Пилипович Степовий (+фото)

Свій 90-річний ювілей відзначив вінничанин,художник,політв’язень ГУЛАГу Олексій Пилипович Степовий (+фото)

25.03.17 10:56 0 726
19 березня 2017 року журнал «Вінницький край» разом зі своїми друзями і представниками влади побував на святкуванні 90-річного ювілею свого автора Олексія Пилиповича Степового у с. Джулинці Бершадського району.

Художник, політв'язень ГУЛАГу, він є автором щоденника, написаного за колючим дротом і опублікованого в двох номерах часопису «Вінницький край», та унікальної серії портретів бранців табору, імена яких – у мороці сталінських часів.

Олексій Пилипович навіть у нелюдських умовах таборів знаходив сили і можливість писати й малювати, оком художника бачити не лише страхіття, але й підмічати гарні пейзажі тайгової глухомані, розквітлу кульбабку, чути спів пташок.

Мабуть, цим і зацікавив він Олександра Солженіцина, який саме писав свій відомий тепер роман «Архіпелаг Гулаг», спонукав його приїхати до Олексія Степового, в Джулинку!

Не знаємо більше випадків, щоб майбутній лауреат Нобелівської премії приїжджав ще до когось отак, в далеке село. Історія життя Олексія Пилиповича викладена Солженіциним у романі без змін і купюр, вона зробила Степового всесвітньовідомою людиною і найпопулярнішим на Вінниччині, адже цей роман перекладено понад 100 мовами і видано багатомільйонними тиражами у всьому світі!

Унікальний фотоальбом Олексія Степового «З мороку архіпелагу ГУЛАГ» спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА плануємо видати в бібліотечці журналу «Вінницький край» коштом обласного бюджету.

А 19-го березня у Джулинці Олексія Пилиповича вітали односельці, керівники селищної громади і Бершадського району, заступник керівника апарату Вінницької обласної ради Ірина Ярошинська від імені голови обласної ради Анатолія Олійника, головний редактор журналу «Вінницький край», заслужений журналіст України Вадим Вітковський, директор Вінницького обласного художнього музею, заслужений діяч мистецтв України Ілля Безбах, поет Віктор Цимбал, редактор районної газети, заслужений журналіст України Федір Шевчук, сільські співаки й танцюристи.

А веселий правдолюб і правдоборець Степовий і тут був оригінальним та відвертим. Сказав, що він не був таким, як є якби не сувора школа… ГУЛАГу:там він навчився боротися і виживати.

З роси і з води Вам, шановний ювіляре! На многії літа!















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ