На Тернопіллі триває підготовка до заходів з вшанування 100-річчя битви під Калинівкою

На Тернопіллі триває підготовка до заходів з вшанування 100-річчя битви під Калинівкою

25.03.17 13:10 0 436
Днями Зборівщину відвідала делегація Чеської Республіки, яку очолив генеральний консул Чеської Республіки Павел Пешек та представник Міністерства оборони Чеської Республіки Павел Філіпек.Основна мета візиту - оцінити стан підготовки до відзначення сторіччя битви під Зборовом.

Ще у 1985році на місці бою було споруджено братське поховання, яке було висипане з землі та обкладене дерев'яними балками. На місці поховання була встановлена плита з написом: "Тут, на старій слов'янській землі під Зборовом, сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир, за краще майбутнє всіх слов'янських народів 2 липня 1917 року. Вічна їм слава».

З метою збереження історичної пам'яті, добросусідських відносин та відзначення 100 років з дня пам'ятної для чеського й українського народів події - битви під Зборовом та початком формування чеського війська на місці поховання чеських вояків вже ведуться реконструкційно-ремонтні роботи.

Учасники робочої зустрічі оглянули представлені зразки гранітних таблиць з іменами полеглих чеських героїв та окреслили об'єм робіт, які необхідно виконати найближчим часом, а саме: забезпечити робітників каменем, виготовити проектну документацію і провести підключення до електромережі. Учасники зустрічі обговорили ряд організаційних питань щодо проведення заходів з вшанування пам'яті полеглих чехословацьких воїнів та попередньо запланували дату їх проведення – 2 липня цього року.

Довідково: Битва чехословацьких та австро-німецьких військ відбулася 2 липня 1917 року під селом Калинівка Зборівського району на Тернопільщині в часи Першої світової війни. У результаті наступу російсько-чехословацьких військ австро-німецькі війська відійшли від річки Стрипи. Було взято в полон 62 офіцерів, близько 4 тисяч солдат, захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника. Загинуло 190 чехословацьких воїнів, прізвища більшості яких невідомі. В складі чехословацької бригади воювали славетні постаті світового рівня: скульптор Карел Котрба, письменники: Ярослав Кратохвіл, Франтішек Кубка. Франтішек Лангет, а також майбутній президент Чехословаччини Людвіг Свобода. У травні 1992 року з Праги до Зборова прибув "траурний вагон", який доставив останки невідомого солдата та землю з братського поховання на Батьківщину. Їх було розміщено в стіні старо-міської Ратуші біли пам'ятника Яну Гусу в столиці Чехії.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ