На Вінниччині вжито заходів щодо ліквідації осередку захворювання свиней на АЧС у с. Городок Іллінецького району (+фото)

На Вінниччині вжито заходів щодо ліквідації осередку захворювання свиней на АЧС у с. Городок Іллінецького району (+фото)

27.03.17 08:41 0 467
24 березня, під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації.

На порядок денний засідання було винесено два питання:

1. Про заходи щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней на території області;

2. Про посилення заходів профілактики АЧС.

Про ситуацію, що склалась в області стосовно виявлення захворювання свиней на АЧС у приватному господарстві с.Городок Іллінецького району доповідав начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. Він,зокрема, зазначив : «22 березня 2017 року відбувся виїзд спеціалістів групи швидкого реагування до с. Городок. В результаті проведення клінічного огляду хворих тварин та відповідного епізоотичного розслідування виникла підозра на захворювання свиней на африканську чуму. 23 березня було лабораторно підтверджено наявність у тварин ДНК вірусу африканської чуми свиней».

За словами посадовця, з 23 по 24 березня в даному господарстві проведено ряд заходів, а саме: піддано безкровному умертвінню та спалено 25 голів свиней, очищено від гною гноєзбірники, гноєві риштаки та оброблені хлорним вапном, продезінфіковано приміщення. Спецодяг, взуття та малоцінний інвентар спалено. Крім того, встановлено 4 ветеринарно-поліцейські карантинні пости на шляхах:

1 пост при в'їзді в с. Городок зі сторони с. Китайгород Іллінецького району Вінницької області;

2 пост на виїзді із с. Городок - дорога на м.Монастирище Черкаської області ;

3 пост при виїзді із с. Городок на с. Гранів Гайсинського району Вінницької області;

4 пост при виїзді із с. Городок на с. Росоховата Іллінецького району Вінницької області.

18 мобільних груп спеціалістів разом із депутатами місцевих рад здійснили обхід усіх приватних господарств у с.Городок. Хворих тварин не було виявлено. З жителями проведено роз'яснювальну роботу щодо дій по запобіганню розповсюдження АЧС.

Підсумовуючи засідання, Андрій Гижко зазначив, що вогнище захворювання було оперативно виявлено і знешкоджено «завдяки злагодженим діям відповідних підрозділів Держпродспоживслужби, національної поліції та ДСНС».

Проект рішення «Про посилення заходів профілактики АЧС» був розданий членам комісії для доопрацювання та узгодження.

Довідково:

Відповідно до інформації всесвітньої організації охорони здоров'я тварин, на у світі та в Україні спостерігається складна епізоотична ситуація щодо небезпечних інфекційних хвороб тварин та птиці, які завдають надзвичайно великих економічних збитків як державам так і виробникам.

Це в першу чергу стосується африканської чуми свиней (АЧС).

Так, АЧС має тенденцію до поширення не тільки у країнах Східної Європи і Росії а і в Україні.

Починаючи з 2012 року, в нашій державі зареєстровано 205 випадків АЧС (176 – домашні свині, 28 – дикі свині, 1 інфікований об`єкт) в тому числі:

2012 рік – 1 випадок (1 - домашні)

2014 рік – 16 випадків (4 - домашні, 12 - дикі)

2015 рік – 40 випадків (34 – домашні, 5 – дикі, 1 – інфікований об`єкт)

2016 рік – 91 випадок (84 – домашні, 7 - дикі).

2017 рік – 57 випадки (53 – домашні, 4 – дикі).

На карантин продовжує діяти у 39 неблагополучних пунктах по АЧС – в 19 областях України (Вінницька (1), Дніпропетровська (1), Донецька (4), Закарпатська (1), Запорізька (2), Івано-Франківська (1), Київська (2), Кіровоградська (2), Луганська (3), Миколаївська (3), Одеська (1), Полтавська (6), Рівненська (2), Тернопольська (1), Херсонська (3), Хмельницькій (2), Харківська (2), Черкаська (1) та Чернігівська (1).























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 16 млн грн виділено з ...
Наступна новина: У тернопільських борців ...

КОМЕНТАРІ