До сторіччя української національно-визвольної революції в облдержадміністрації презентували книгу Миколи Рябого «Правиця» (+фото)

До сторіччя української національно-визвольної революції в облдержадміністрації презентували книгу Миколи Рябого «Правиця» (+фото)

27.03.17 09:21 0 475
Вчора, 23 березня, у залі засідань ОДА відбулась презентація історичної повісті Миколи Рябого «Правиця, або Чорна Долина» про кошового отамана Івана Сірка, виданої в серії «Історичні постаті Поділля» журналу «Вінницький край».

У своєму вступному слові головний редактора журналу «Вінницький край» Вадим Вітковський зазначив:«Коли на розширеному засіданні редакційної колегії журналу «Вінницький край» 2015 року ми спільно з працівниками департаменту інформаційної діяльності Вінницької облдержадміністрації, готуючись до 25-річчя Незалежності України, засновували нову книжкову серію «Історичні постаті Поділля», то заповітною мрією було, щоб твори ці обов'язково читали учні шкіл, щоб на генному рівні пробуджувався у них прапрапрадівський козацький дух, поновлювалася гордість за свій край, де вони живуть, щоб швидше навернулися до розуміння, що Україна, зокрема, і Поділля, для них це не просто географічна територія, а - Батьківщина, батьківщина! Щоб, зрештою, виростали патріотами, здатними на подвиг».

Багато теплих слів прозвучало у цей вечір на адресу автора книги Миколи Рябого. Письменник добре відомий читачам цілим рядом художньо-історичних творів : «Ще не вмерла Україна» - роман про події Української національно-визвольної революції 1917—1920 років, роман-хроніка «Земледухи», пригодницький роман «Вервольф. Хроніка «озброєних вовків» тощо. Микола Рябий також знаний як упорядник подорожнього щоденника Павла Халебського, сина Патріарха Антіохійського, «Україна – земля козаків».

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк, звертаючись до учасників презентації, наголосила: «Приємно бачити в залі багато молоді, ще приємніше усвідомлювати, що ця молодь є небайдужою до історії рідного краю. Справді - без минулого немає сучасного,а тим більш – майбутнього. Тож саме такими книжками, як «Правиця» Миколи Рябого виховуються справжні українці, патріоти своєї держави».

Патріотичним духом був просякнутий виступ самодіяльного хору «Осінні барви», у репертуарі якого традиційно звучать історичні балади та українські народні героїчні пісні.

Учасники презентації також мали унікальну можливість ознайомитись із виставкою робіт Петра Холодного, підготовлену обласним художнім музеєм, яку представив керівник музею Ілля Безбах.

За доби Української революції (1917—1921 рр.) Петро Іванович Холодний працював у Секретаріаті народної освіти Української Центральної Ради і міністерстві освіти, а згодом став Міністром освіти в урядах УНР.

Твори митця належать до найвидатніших явищ не лише українського, але й усього східноєвропейського мистецтва 1920–1930-х років. Петро Холодний працював над відновленням загублених мистецьких традицій, також виступив новатором у книжковій графіці, де створив новий своєрідний стиль у рисунку й лінії. Після окупації Львова радянськими військами чимало творів Петра Холодного було знищено як зразки нібито «націоналістичної» творчості, а його релігійні стінописи замальовано.

Виставка рідкісних картин і графічних робіт Петра Холодного розміщена на четвертому поверсі приміщення обласної державної адміністрації.

На черговій сесії обласної Ради, яка відбулася в лютому, депутати виділили більше 1 млн. грн. на реалізацію заходів обласної Програми національно-патріотичного виховання молоді. Тож такі зразки патріотизму, як герой книги «Правиця» Іван Сірко, як звинувачений в українському буржуазному націоналізмі художник-патріот Петро Холодний, гартують нашу молодь, роблячи свідомими і самодостатніми громадянами держави,готовими стати на захист її незалежності й суверенітету.































































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ