Рослини-вбивці: найвідоміші хижаки флори

Рослини-вбивці: найвідоміші хижаки флори

27.03.17 17:37 0 3308

Коли мова заходить про рослини-убивць, всі напевно згадують старий голлівудський фільм жахів початку 60-х, під назвою «Маленький магазинчик жахів». Якщо ви пам'ятаєте, то головним героєм фільму був величезних розмірів квітка що говорила, яка спочатку вимагала людської крові, а потім і плоті, пожираючи випадкових відвідувачів магазину. Так ось прототип цього героя - комахоїдна хижа рослина Венерина мухоловка, в раціон якого, звичайно, люди не входять - вбивають вони виключно комах.

Сьогодні співробітник інтернет-магазину кімнатних квітів і рослин: Floret.com.ua, розповість нам про самих хижих представників флори, яких тільки можна знайти в світі.

Венерина мухоловка

Мухоловка або Діонея - це найпоширеніший представник хижої флори. Її «хлопавки» відомі всьому світу як жахливої  сили механізм, який ловить замріяних комах і з чавканьем проковтує їх незаймані тільця... Назва «Венерина мухоловка» походить від імені богині любові, але цієї самої любові у квітки (особливо до комах), як відомо, мало.

Мешкає мухоловка виключно у вологих ґрунтах, бідних азотом. Саме це стимулює зростання «хлопавок», якими вона ловить комах і тим самим компенсує нестачу мінералів. До речі, процес полювання Діонеї досить цікавий: всередині пастки розташований ряд шипів, стимуляцію який провокує своєрідний електричний імпульс, який в одну мить зачиняє хлопавку, залишаючи жертву всередині імпровізованого шлунка... Протягом майбутніх 10-14 днів всередині цього шлунка буде відбуватися процес перетравлення.

Непентес

Ще один екзотичний хижак - це непентес, який володіє підступною властивістю заманювати своїх жертв за допомогою виділених ферментів. Як і мухоловка, непентес любить вологу, і тому росте лише в тропічній частині Азії, Новій Гвінеї і Австралії. Поширюючи повсюди солодкий запах, він приманює комах, які сідають на край великого глечика і зісковзують в в'язку пастку, вибратися звідки практично неможливо... Що цікаво, жертвами непентеса стають не тільки комахи - мандрівники не раз знаходили в глечиках також і переварених дрібних гризунів!

Але на цьому особливості непентеса не закінчуються. Виявляється, що однією з улюблених його ласощів виступає також послід тупайя - невеликого звірка, схожого на білку. Фактично ця тварина використовує глечик як унітаз, спорожнюючись під час поїдання солодкого нектару непентеса.

Росичка

Ще один, справжнісінький серійний вбивця комах, має далеко не самий грізний вигляд. Росичка вражає своєю підступністю - вона ловить жертв за допомогою «роси», утвореної на кінчиках листя. В якості неї виступає отрута - коніїн, яка виділяється рослиною і за допомогою якої вона і паралізує свою здобич. Після того, як жертва захоплена, все інше - це справа техніки: краї листа загортаються всередину, повністю обволікаючи спійману комаху і починаючи процес перетравлення.

Цікавою особливістю росички є здатність сприймати біологічне походження «здобичі». Так, якщо, наприклад, закриття пастки мухоловки можна викликати банальною стимуляцією шипів, то росичка реагує виключно на предмети тваринного походження. Вибаглива...

Товстянка

А ось цей хижак відноситься до числа тих вбивць, які використовують лише пасивні пастки, що робить механізм їх полювання набагато примітивнішим. Так, товстянка користується виключно липкою речовиною, яка покриває її листя. До її складу одночасно входить як цукор, який своїм солодким ароматом привертає жертву, так і харчові ферменти, які в майбутньому будуть перетравлювати спійману комаху.

Однак, деякі зачатки «активності» полювання все-таки присутні. Наприклад, якщо здобич перевищує середні розміри, товстянка здатна трішки загорнути лист для повноцінної фіксації «їжі» перед тривалою трапезою...

Дарлінгтонія каліфорнійська

А ось цей вбивця нагадує позу атакуючої кобри. Як і всі інші хижаки, дарлінгтонія росте на болотистих ґрунтах, але вже Північної Каліфорнії. Вона досить рідкісна, тому зустріти її буде великою удачею. Активна пастка, яка виросла на кінці листа, представлена у вигляді глечика, діаметр якого може досягати 60 см! Заманюючи комах солодким запахом, рослина манить жертву всередину, після чого вона вже не зможе звідти вибратися.

Процес перетравлення аналогічний з іншими вбивцями - комаха розкладається в травних соках, забезпечуючи рослину додатковими поживними речовинами.

Тепер ви знаєте, що флора буває ще й підступною!




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Торгова марка Poolparty

КОМЕНТАРІ