На Вінниччині розроблено регіональну схему екомережі

На Вінниччині розроблено регіональну схему екомережі

28.03.17 13:50 0 582
За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації, на сьогоднішній день в області вже розроблена Регіональна схема екомережі та дві місцеві схеми – Жмеринського та Муровано-Куриловецького районів. Також, на 2017 рік заплановано розробку місцевих схем екомережі м. Могилів-Подільський та Могилів-Подільського району за кошти місцевого та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.

Згідно рішення Координаційної ради з питань формування національної екологічної мережі, заходи із її формування включені до Державної стратегії національної екологічної політики України на період до 2020 року, якою передбачено доведення площі національної екомережі до рівня 41% території країни.

Важливим напрямком у дотриманні належного рівня екологічної безпеки є відновлення гідрологічного режиму водойм, а саме усунення природних та антропогенних причин замулення річок, їх заплав, ерозії ґрунтів та підтоплення домогосподарств.

Для реалізації даного напрямку на 2017 рік заплановано:

? проведення берегозакріплювальних споруд річки Десна в межах смт. Стрижавка, а саме від устя до моста автодороги Вінниця-Калинівка. Зазначимо, що у 2016 році за кошти обласного фонду було виготовлено проектно-кошторисну документацію;

? завершення реконструкції ставка для екологічно-санітарного оздоровлення річки Бушанка в селі Борівка Чернівецького району;

? продовження робіт із закріплення берегів та розчистки русла річки Дерло в межах міста Могилів-Подільський.

Нагадаємо, що у 2016 році проведено роботи з відновлення гідрологічного режиму річки Дерло. Річка очищена від мулових наносів, береги укріплені підпірними стінками, поліпшені гідрологічні характеристики заплави для пропуску повені та паводків. На 2017 рік заплановано продовження даних робіт.

Важливим напрямком діяльності для підтримки належного рівня екологічної безпеки є діяльність, спрямована на охорону земель. Це передбачає встановлення обмежень господарської діяльності на земельних ділянках водного фонду, в межах прибережно-захисних смуг та територіях природно-заповідного фонду, а також врахування екологічної складової при відведенні земельних ділянок та складанні містобудівної документації.

Так, протягом попереднього року складено 5 522 інформаційних довідки, розглянуто 66 проектів землеустрою, погоджено 34 проекти містобудівної документації.

Враховуючи стрімкий розвиток інформаційних технологій, для екологічної галузі відкриваються можливості використовувати сучасні інструменти для здійснення моніторингу довкілля Вінницької області. Одним із таких інструментів, який запропонували європейські партнери, є сервіс моніторингу рівня забруднення атмосферного повітря. Перша робоча зустріч з координаторами проекту ЕКОІНФО, що відбулась нещодавно, продемонструвала ефективність методики оцінювання рівня забруднення по будь-якій точці на карті.

Ще одним важливим напрямком роботи в галузі екології Вінниччини є еколого-просвітницька робота. Одним з інструментів її реалізації стало розміщення зовнішньої екологічної реклами. Зокрема, минулого року прийнято рішення розмістити екологічну соціальну рекламу на транспортних засобах міського та міжрайонного сполучення. За сприяння Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури обласної державної адміністрації проведено відповідну роботу з приватними перевізниками, які погодились розмістити рекламні носії на власних транспортних засобах. У планах Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації на 2017 рік продовжити практику розміщення екологічної реклами на транспортних засобах, а також на бігбордах.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку магічний урок з ...

КОМЕНТАРІ