Степан Барна: Цього року в області роботи — на мільярд! (інтерв'ю)

Степан Барна: Цього року в області роботи — на мільярд! (інтерв'ю)

01.04.17 11:27 0 512
За кілька днів виповниться два роки перебування Степана Барни на посту голови Тернопільської ОДА. Зважаючи на особливості останнього часу, термін відносно чималий і цілком достатній для того, щоб за щоденними проблемами і рутиною вбити будь-яке бажання до активності та змін. Однак це — не про Степана Барну. Він усе такий же енергійний та ініціативний, а на порозі — черговий етап інфраструктурної революції, яку він здійснює в області.

Отже, саме час для підбиття попередніх підсумків та розмови про найближчі плани. Щоправда, графік голови Тернопільської ОДА нині такий щільний, що знайти бодай годинку-дві для конструктивної розмови зовсім непросто, тому кореспонденти "Нової Тернопільської" вирішили погомоніти просто в… службовому автомобілі керівника на шляху до Козови, де він того дня відкривав чудовий плавальний басейн, а ще недавно — мертвий довгобуд, який завдяки Степанові Барні вдалося воскресити і зробити прекрасною реальністю майже через 30 років від початку будівництва...

Спорт

— Цікава історія цього басейну, адже його починали будувати ще у 1989 році, потім кілька разів будівництво “заморожували”, врешті-решт ми взялися за добудову цього басейну в 2015 році і ось тепер відкриваємо, — розпочинає розповідь Степан Степанович. — Це один з об'єктів, які є символами відродження спортивної інфраструктури області. Про “плаватєльний басєйн” дехто тільки розповідав фантазії, а для мене спорт був, є і залишиться одним з пріоритетів у роботі. Ми, наприклад, за два попередні роки реконструювали (переобладнали, оснастили чи перебудували) понад 20(!) спортивних залів в області. І це — лише початок. У найближчих планах — відновлення веслувального каналу, який назвемо “Водною ареною “Тернопіль”. Загальна вартість цього проекту — близько 20 млн. грн., і ми нині працюємо з міською владою Тернополя та плануємо профінансувати роботи у співвідношенні 50/50 з обласного та міського бюджетів. Уже цього року плануємо розпочати роботи на веслувальному каналі. Проект цікавий тим, що в Україні схожу арену має хіба що Дніпро. Там проводять практично всі змагання на рівні чемпіонатів та першостей країни, тренуються різні збірні, отже, є відповідне фінансування з боку Міністерства молоді та спорту. Ми плануємо створити аналог у Тернополі і залучити для тренувань та змагань не лише вітчизняні команди, а й зарубіжні.

Крім того, в найближчих планах — відкриття чотирьох міні-футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Загалом у нас є угода з Федерацією футболу України про спорудження на першому етапі таких майданчиків у всіх районах області, а на другому — в усіх територіальних громадах, що буде реальним внеском у впровадження програми розвитку спорту і, зокрема, футболу в сільській місцевості.

Освіта

— Протягом моєї каденції вже відновлено дві нові школи — у Соколові Теребовлянського та Гориглядах Монастириського районів. А загалом нам вдалося реконструювати понад 100 об'єктів у галузі освіти. Ми навіть підрахували, що за цей час передали близько 1500 комп'ютерів, встановили 2500 вікон та 400 дверей, що дало змогу значно зекономити на енергоносіях навіть порівняно з попередньою зимою, хоча вона була теплішою від нинішньої.

Медицина

— Я вважаю, що розвиток медичної галузі — один з найуспішніших результатів нашої роботи. За минулий рік ми вклали в медицину понад 100 млн. грн., які вже дають реальні результати. Наприклад, уже другий рік поспіль виділяємо близько 6 млн. грн. на закупівлю ліків для дитячої обласної лікарні, і тепер 90% медикаментів там безкоштовно видають для хворих дітей. Ще 5 млн. грн. виділили торік для цієї ж лікарні на придбання медичного устаткування, що дає можливість робити в Тернополі унікальні операції для новонароджених. Ще 5 млн. грн. вклали в інфекційну лікарню, завершили ремонт Перинатального центру… Ну, а найбільшим здобутком у цій сфері вважаю відкриття сучасного діагностичного центру на базі університетської лікарні, який обійшовся державі у понад 40 млн. грн. Плануємо, що він запрацює вже наприкінці квітня — на початку травня. Паралельно у цій же лікарні працюємо над створенням сучасного кардіоценнтру, куди вже вклали понад 20 млн. грн.

Дороги

— Загалом цьогоріч з різних джерел плануємо залучити на покращення інфраструктури області близько мільярда гривень, і приблизно половина цієї суми піде на ремонт доріг. Плануємо провести капітальний ремонт основних магістральних шляхів області, а особливу увагу приділимо дорогам Тернопіль — Львів та Тернопіль — Броди. У планах також — ремонт доріг в об'єднаних територіальних громадах на умовах співфінансування з місцевими бюджетами. Наразі триває процес збору пропозицій від ОТГ.

Робочі місця

— Про пріоритет у своїй роботі щодо створення робочих місць я заявив ще під час свого представлення на посаду голови ОДА 2 квітня 2015 року. Торік нам вдалося створити 5,5 тисячі робочих місць, область посідає 4-те місце в Україні зі створення нових промислових підприємств. Звісно, не всі ці робочі місця є новоствореними, багато з них нам просто вдалося легалізувати. Це — результат роботи з лібералізації стосунків між державними контролюючими органами та бізнесом. Тепер жоден фермер чи аграрій не може сказати, що до нього, як колись, податківці, санстанція чи інші контролери “навідуються” просто на поле і зривають роботу. Цього нема і не буде! Ми і надалі будемо рухатися в цьому напрямку, створюючи на Тернопіллі своєрідну офшорну зону для бізнесу та переводячи стосунки з контролюючими органами в електронну площину й мінімізуючи безпосередні контакти. Завдяки звітності через інтернет та прозорості в інших сферах взаємовідносин ми якщо не знищимо корупцію, то принаймні максимально мінімізуємо.

Показовим прикладом у сенсі роботи по-новому є діяльність ТОВ “СЕ Борднетце-Україна”, яке торік відкрило свою філію у Чорткові і до 2018 р. створить там 2,8 тис. нових робочих місць. А загалом у 2017 р. плануємо створити в області ще 7,5 тис. нових робочих місць. Тому я би не радив вірити тим, хто на кожному році кричить “усе пропало!” Якщо працювати, то все можна швидко змінити на краще.

Кадри

— Ненормальна ситуація, коли ми щороку вкладаємо 170 млн. грн. у профтехосвіту, випускаємо до 3,5 тисячі молодих фахівців, а за спеціальністю йде працювати лише сьома частина з них. Доходить до того, що, для порівняння, у Зборівському профтехучилищі навчання одного учня обходиться у 25 тис. грн. у рік, тоді як ТНЕУ готує фахівця з вищою освітою за 18 тис. грн. Однозначно, що в профтехосвіті потрібно кардинально змінювати саму систему підготовки, орієнтувати її на бізнес. Нам потрібно набирати учнів у розрахунку на забезпечення їх роботою, підписувати з ними відповідні угоди, щоб вони після випуску працювали за спеціальністю. І тоді не буде такого ганебного явища, коли тому ж “Борднетце” або “Вікнарьову” треба людей на роботу, а нема кого взяти…

Армія

— Вважаю одним з найбільших здобутків роботи своєї команди — повернення до Тернополя 44-ої окремої артилерійської бригади, яка дуже добре зарекомендувала себе під час бойових дій на Сході України. Цей військовий підрозділ уже отримав статус бойового і взяв участь у святковому параді на Хрещатику, що є найбільшим визнанням. Нині 70% кадрового складу бригади у зоні АТО дають гідну відсіч ворогу і захищають територіальну цілісність держави. Крім того, ми вже залучили близько 9 млн. грн. на розбудову військової частини у Теребовлі і виготовили проектно-кошторисну документацію на відновлення військової частини у Чорткові.

Аграрний сектор

— Треба сказати, що аграрний сектор складає близько 70% усієї економіки нашої області. Торік у реальний сектор економіки краю аграріями було інвестовано три мільярди гривень! Ця сума говорить сама за себе, аграрії створюють більшість нових робочих місць і розвивають економіку області. Динаміка розвитку цієї галузі дуже позитивна, і цьогоріч посівні площі будуть ще збільшені. Щодо виробництва, то відзначу прогрес у цукровій галузі. Коли я став головою ОДА, то працював лише один цукровий завод — у Чоркові. Торік запрацювали ще два — у Хоросткові та Збаражі. У планах — запуск заводу в Козові. У той же час спиртова галузь — дуже проблемна. Після перекриття російського ринку в нас значно зменшилися можливості збуту продукції, адже значна його частина йшла саме до країни-агресора. Тепер нам потрібно переорієнтовуватися, а це дуже непростий процес, і я сподіваюся на конкретну допомогу в цьому питанні концерну “Укрспирт”.

Підсумовуючи, скажу, що багато вже зроблено, але водночас ще попереду роботи — незоране поле. Ось поплаваю в басейні у Козові (усміхається — авт.) і візьмуся з новими силами!

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Вінничина: цьогоріч за ...

КОМЕНТАРІ