Володимир Богайчук: Жителі Тернопільщини можуть отримати безкоштовні ліки завдяки Урядовій програмі

Володимир Богайчук: Жителі Тернопільщини можуть отримати безкоштовні ліки завдяки Урядовій програмі

01.04.17 12:10 0 490
Мешканці Тернопільщини зможуть отримати безкоштовні ліки завдяки Урядовій програмі «Доступні ліки». Про це повідомив начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації Володимир Богайчук.

«1 квітня 2017 року стартує Урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно. Мета програми «Доступні ліки» – забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності. Для втілення цього проекту Урядом виділено 500 млн. грн., Тернопільщина отримає 13 мільйонів гривень. Щоб отримати безкоштовні ліки, потрібно звернутися сімейного лікаря та отримати правильно виписаний рецепт. Тоді – завітати до аптеки з позначкою «Доступні ліки», - зазначив Володимир Богайчук.

Він повідомив, що механізм відшкодування вартості ліків поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

«Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис., за статистикою 2015-го. Здебільшого, це діти та молодь», - констатував Володимир Богайчук.

За його словами, лікар має виписати пацієнту рецепт на лікарський засіб, який відповідає його стану. Для ефективного використання бюджетних коштів рецепт виписують не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків. В аптеці пацієнт може вибрати – отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ