В Житомирській області малопотужні лікарні в регіонах перетворять в ефективні заклади

В Житомирській області малопотужні лікарні в регіонах перетворять в ефективні заклади

01.04.17 11:21 0 466
Аналіз обсягу та якості реальних медичних послуг повинен спонукати громади до перепрофілювання малопотужних лікарень, аби забезпечити їх роботу в єдиній системі госпітального округу та з врахуванням принципу оплати за конкретну медичну послугу.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

«Ми переходимо в систему господарського права, коли держава в межах гарантованого пакету медпослуг виступатиме замовником, а медзаклад – постачальником. На майже всі лікарні перебувають у власності громад, тому й утримання їх – зона відповідальності місцевої влади. Після впровадження реформи медичний заклад отримуватиме певний дохід, в тому числі і від Національної служби здоров'я, і з цього доходу він повинен передбачити кошти на утримання. Тарифи на медичні послуги будуть такі, щоб всі операційні видатки на надання послуг були забезпечені. Але крім того, громада може додатково допомагати в оснащенні лікарні чи закупівлі необхідного обладнання», – зазначив Павло Ковтонюк.

Разом з тим, держава замовлятиме послуги лише в тому медичному закладі, де вони відповідатимуть належному базовому рівню якості. У випадку, коли в районній лікарня приймають 10 пологів на місяць, послугу замовляти і оплачувати не будуть, оскільки фах лікарів може становити загрозу життю матері і дитини.

На питання яка доля чекатиме лікарні, що не відповідають розробленим МОЗ вимогам, та які місцева влада вирішить залишити в нинішньому статусі, Павло Ковтонюк наголосив: «Неухвалення плану розвитку госпітального округу ніяк не вплине на державне замовлення послуг. Але це вплине на розвиток громади, адже інвестиції в інфраструктуру повинні спрямовуватись в мережу. Не в кожен заклад окремо, а в сплановану мережу, яка є закінченим циклом стаціонарних послуг. Тому ті інвестиції, які виділятиме уряд та іноземні інвестори, будуть давати виключно під мережу. Якщо якась громада не підтримує створення мережі, то вона зі свого бюджету сама інвестуватиме у заклад».

Заступник міністра також нагадав, що держава платитиме за медичну послугу, а не «ліжко», тому малопотужні лікарні доведеться перепрофілювати на заклади, де надають ті послуги, на які є попит у громади: Центри здоров'я, реабілітаційні заклади, заклади по медичному догляду, хоспіси та ін.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині група ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ