Національний природній парк «Кармелюкове Поділля» зберігає,відтворює та доповнює природозаповідний фонд Вінницької області (+фото)

Національний природній парк «Кармелюкове Поділля» зберігає,відтворює та доповнює природозаповідний фонд Вінницької області (+фото)

01.04.17 13:22 0 531
29 березня, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА відбулася прес-конференція, присвячена питанню збереження та розширення природозаповідного фонду Вінницької області.

Участь у заході взяли: начальний управління охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та комплексного управління природоохоронною діяльністю Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Андрій Магера, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, начальник відділу еколого-просвітницької роботи та рекреаційного благоустрою національного парку «Кармелюкове Поділля» Людмила Стороженко, директор національного природного парку «Кармелюкове Поділля» Олександр Романчук, фахівець з еколого-просвітницької роботи Лілія Сошнікова.

Відповідно до стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації працює над вирішенням екологічних завдань у кількох пріоритетних напрямках, зокрема над забезпеченням реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворенням та охороною природних ресурсів, поводженням з відходами, гарантуванням екобезпеки, заповідною справою, формуванням, збереженням та використанням екологічної мережі, інформуванням населення про стан природного середовища.

«Одним з основних пріоритетів залишається збільшення площі об'єктів природозаповідного фонду Вінницької області. Стратегією збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року є розширення площі заповідних територій до 15% від території області. Найбільший відсоток заповідання залишається у Немирівському, Чечельницькому та Могилів-Подільському районах. Станом на 2017 рік заплановано розширення площі 2 та оголошення 14 нових об'єктів природозаповідного фонду. Серед них 11 ландшафтних та ботанічних заказників, 4 геологічних пам'ятки природи, а також «Іллінецький кратер» («Астроблема»). Є розпорядження голови облдержадміністрації Валерія Коровія про формування робочої групи зі створення національного природного парку «Центральне Поділля».

Він базуватиметься на 4 районах: Вінницькому, Іллінецькому, Калинівському та Хмільницькому. Будемо розглядати питання створення національного природного парку «Дністер», що може стати основою транскордонного парку та відкрити потенціал для розвитку міжнародної туристичної інфраструктури», – повідомив Андрій Магера.

За словами Андрія Магери, нещодавно представникам Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації надійшло запрошення взяти участь у Румуно-Молдовському проекті зі збереження біосфери та річки Дністер, який планується реалізувати за кошти Євросоюзу.

«У перспективі передбачено розробку спільного туристичного маршруту. Серед пріоритетів Департаменту – розробка місцевих схем екомережі та створення адміністрації регіональних ландшафтних парків, яких нині налічується чотири: «Мурафа», «Дністер», «Середнє Побужжя» і «Немирівське Побужжя». Спеціальні структурні підрозділи повинні забезпечувати повноцінне функціонування та виконання природоохоронних, соціальних та науково-дослідних завдань. З ініціативи облдержадміністрації запроваджено розчистку корінних природних комплексів. На виконання поставлених завдань Департаментом було проведено тендерну закупівлю послуг із відновлення природних комплексів Чернятинського, Михайловецького, Сутистського, Комаргородського, Верхівського парків та парку Вікторія. За результатами тендеру заощаджено близько 70 тисяч гривень із запланованого 1 мільйона 600 тисяч. Станом на 60% робіт уже завершено», – додав Андрій Магера

«Національний природній парк «Кармелюкове Поділля» реалізовує низку завдань щодо екологічного виховання населення. У Вінницькій ОДА відбувається виставка фотографій учасників конкурсу «Природа через фотооб'єктив» за сприяння облдержадміністрації, Департаменту екології та природних ресурсів, Вінницького обласного краєзнавчого музею», – повідомив Олександр Романчук.

Учасники заходу мали змогу переглянути фільм про національний природний парк «Кармелюкове Поділля», а також всесвітню екологічну акцію «Година Землі». Більш детальну інформацію про проведення «Години Землі» в Україні розповіла Лілія Сошнікова.

«Кармелюкове Поділля» – це природоохоронна, науково-дослідна, культурно-освітня, рекреаційна установа загальнодержавного значення, яка входить до природозаповідного фонду України.

Природною основою парку стали існуючі ботанічні заказники. Зараз проходить безстрокова акція «Посади дерево», «Первоцвіти», котра залучає до участі різних за віком, статтю, сферою діяльності людей. Нині проводиться робота з облаштуваня рекреаційних зон», – зазначила Людмила Стороженко.

«Візитівкою Вінницького обласного краєзнавчого музею є кістяк мамонта, який у 1961 році було знайдено дітьми саме на території теперішнього парку «Кармелюкове Поділля». До 100-річчя музею планується вигадати ім'я для цього експонату. Знаковою подією стала знахідка на території Чечельницького району відкасника татарниколистого – багаторічної трав'яної рослини, що входить до Червоної книги України. Минулоріч відбулася експедиція працівників обласного краєзнавчого музею до «Кармелюкового Поділля» задля вивчення традицій святкування Василя та Меланки. Нам було цікаво побачити ті архаїчні традиції святкування», – додала Катерина Висоцька.

Для довідки:

Національний парк «Кармелюкове Поділля» створений відповідно до Указу Президента України від 16.12.2009 на території Тростянецького та Чечельницького районів Вінницької області площею 20203,4 га. Парк організовує екскурсії для поціновувачів природних багатств, історико-культурної спадщини, народних традицій та ремесел нашого краю: «У гості до сусідів», «Загублений світ», зимовий туристичний маршрут «Весела Маланка», еколого-пізнавальна стежина «Вишенька».





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Іван Крисак: На ...

КОМЕНТАРІ