На Вінничині кількість банківських установ зменшується,однак,чисельність отримувачів пенсій через банки зростає (+фото)

На Вінничині кількість банківських установ зменшується,однак,чисельність отримувачів пенсій через банки зростає (+фото)

01.04.17 09:00 0 497
30 березня, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА відбувся брифінг про стан фінансування пенсій та грошової допомоги особам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області, за участю заступника начальника бюджетно-фінансового управління головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Валентини Чухрій та представників ЗМІ.

Станом на 1 березня 2017 року на обліку в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області перебуває 484,5 тисяч пенсіонерів, 21,4 тисячі з яких – військовослужбовці. Із початку поточного року на пенсійні виплати спрямовано 2,1 мільярда гривень, за допомогою чого забезпечено своєчасне та повне фінансування виплати пенсій та грошової допомоги. Місячна потреба в коштах для виплати пенсій мешканцям Вінницької області в середньому складає 820,5 мільйонів гривень.

Згідно з ст. 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсія щомісяця виплачується організаціями, які здійснюють виплату й доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, винятково в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховуються на банківський рахунок в порядку, передбаченому законодавством.

Виплата пенсії через відділення поштового зв'язку проводиться згідно з графіками доставки щомісяця з 4 по 25 число. Перерахування коштів банківським установам здійснюється в межах виплатного періоду.

«Варто зазначити: якщо пенсії за дорученням виплачуються банківськими установами більше одного року чи не знімаються одержувачем з поточного рахунку більш року, то пенсіонер зобов'язаний подати нову заяву в орган Пенсійного фонду про продовження виплати пенсії через банк. Із заявою потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду за місцем проживання», – додала Валентина Чухрій.

217 тисяч пенсіонерів (44,9%) Вінницької області отримують пенсії через банківські установи. Це на 2,2 тисячі осіб більше, порівняно з минулим роком. Через банки виплачується в середньому 390,0 мільйонів гривень (47,5% місячної потреби), враховуючи те, що операції з відкриття рахунків пенсіонерам, зарахування, виплата пенсій та допомоги з них здійснюється безкоштовно. Економія коштів Пенсійного фонду України у Вінницькій області становить 2,8 мільйонів гривень в місяць. Ці кошти спрямовують на виплату пенсій.

Кількість банківських установ, через які здійснюється виплата пенсій та допомоги зменшується: станом на 1 січня 2014 року – 49, а на 1 березня 2017 року – 25 банків. Однак, кількість отримувачів пенсій через банки зростає, що пояснюється перевагами зазначеного способу виплати. Це відсутність черг, можливість отримання пенсії в зручний для громадян час, зняття з поточного пенсійного рахунку, як усієї зарахованої суми, так і її частини, можливість розраховуватися пластиковою карткою за товари і послуги (наприклад, за оплату комунальних послуг), у разі відкриття карткового рахунку – можливість зняття коштів через мережу банкоматів на території України, які працюють цілодобово.

В отримувачів пенсій через банк є ще одна незаперечна перевага. Якщо пенсіонер через певну причину не зміг прийти за виплатою на пошту, то кошти, після 25 числа, повертаються до Пенсійного фонду. Одержати їх можна буде лише наступного місяця. Гроші, які перераховуються на рахунок у банку, залишаються доступними в будь-який момент після надходження на рахунок (карту).

Для отримання пенсійної виплати через банківську установу необхідно відкрити рахунок в банку і написати відповідну заяву в територіальному управлінні Пенсійного фонду України. Також заяву можна залишити у відділенні банку, а працівники фінансової установи передадуть її до управління. Відкриття й обслуговування пенсійних рахунків – безкоштовне. У будь-який час пенсіонер має право відмовитися від послуг одного банку і скористатися послугами іншого.

«Щодо внутрішньо переміщених осіб, то вони отримують пенсію через Державний ощадний банк, де платіжна картка одночасно є платіжним посвідченням. Контроль за виплатою покладено на «Ощадбанк», представники якого кожні півроку проводять ідентифікацію та верифікацію пенсіонерів, задля уникнення подвійних виплат», – зазначила Валентина Чухрій.

Указом Президента України від 15 березня 2017 року № 63/2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» введено в дію відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року. Зазначене рішення стосується Публічного акціонерного товариства «СБЕРБАНК», Публічного акціонерного товариство «ВіЕс Банк», Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк», Публічного акціонерного товариства «ВТБ БАНК» та Публічного акціонерного товариства «БМ БАНК», яким, зокрема, передбачена заборона розміщувати державні кошти на рахунках цих установ. У зв'язку з цим Пенсійний фонд України зупиняє фінансування відділень зазначених банків, а пенсіонерам запропоновано альтернативні варіанти отримання пенсій.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мешканці Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ