На Вінниччини проведено фінансовий майстер-клас для об’єднаний територіальних громад (+фото)

На Вінниччини проведено фінансовий майстер-клас для об’єднаний територіальних громад (+фото)

01.04.17 11:46 0 477
Правильному формуванню бюджету, раціональному використанню коштів та фінансовій прозорості об'єднаних територіальних громад було присвячено навчальний семінар, що відбувся в обласному Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і місцевого самоврядування. Організував семінар Міжнародний центр перспективних досліджень(м. Київ) за підтримки Посольства Нідерландів.

Заступник директора та начальник бюджетного управління департаменту фінансів ОДА Олександр Горба повідомив, що департамент створив спеціальний відділ, який опікується фінансами об'єднаних громад, консультує фінансові органи ОТГ. Також зупинився на основних проблемах і шляхах їх спільного вирішення: контактах з Держгеокадастром, розподілі фінансових повноважень громад і районів, передачі на баланс ОТГ бібліотек і клубів, передачі коштів від громад районам, які продовжують обслуговування хворих та одиноких престарілих на територіях громад; взаєминах з Держказначейством . Зокрема, за словами Олександра Горби, незабаром сервер казначейства буде полагоджено, і питання з цією установою можна буде вирішувати дистанційно, не їдучи щоразу до району.

Під час семінару було проаналізовано ситуацію з виконанням доходів до бюджетів об'єднаних громад. Так, за загальним фондом цей показник не зріс лише в чотирьох ОТГ із 21, вбільшості ж суттєво збільшився: у Ковалівській ОТГ зростання склало 182%, серед лідерів Мельниківська, Вороновицька, Джулинська, Шпиківська, Немирівська, Хижинецька, Дашівська, Райгородська та інші.

Відчутно зросли і надходження до бюджетів ОГТ від акцизного податку - в середньому на 137%. А надходження від єдиного податку (основу його складає переважно фіксований податок на сільськогосподарські землі) усередньому зріс на 164%, а в Бабчинецькій та Жданівській громадах -більш як на 320%.Темпи росту надходжень від податку на доходи фізичних осіб громадах теж зросли - в середньому на 145%. Отже, всі ці надходження вимагають від новостворених фінансових органів ОТГ компетенції, як ними правильно розпорядитися.

Про проблемні питання освоєння цільових субвенцій говорив головний бухгалтер та юрист департаменту фінансів ОДА Ігор Цехановський, наголосивши, що треба уважно слідкувати за порядками їх використання, які Уряд «динамічно змінює». Також він запросив представників ОТГ до участі в колегії департаменту фінансів облдержадміністрації та до спільного вирішення проблем.

Майстер-клас із формування бюджетів влаштувала експерт з бюджету та управління(донедавна фахівець Мінфіну) Тетяна Овчаренко. Про бюджетну децентралізацію говорив член правління Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк, про можливості співпраці з об'єднаними громадами для залучення до їхніх бюджетів додаткових коштів розповів директор Вінницького підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко.









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Опалювальний ...
Наступна новина: Столичним журналістам ...

КОМЕНТАРІ