Комітет Верховної Ради України провів у Тульчині круглий стіл з питань впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» (+фото)

Комітет Верховної Ради України провів у Тульчині круглий стіл з питань впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» (+фото)

01.04.17 10:56 0 486
В м. Тульчин в приміщенні Палацу Потоцьких відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Засідання проходило під головуванням народного депутата України, заступника Голови Комітету Сергія Кудлаєнка та за участю народного депутата України Івана Спориша, першого заступника голови ОДА Андрія Гижка,першого заступника голови обласної Ради Людмили Щербаківської, керівників району, представників об'єднаних територіальних громад Вінницької та Полтавської областей.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Вінницької обласної державної адміністрації та обласної Ради, Тульчинської РДА, районної та міської ради.

Відкриваючи засідання ,Сергій Кудлаєнко зазначив, що формат « круглого столу» дає якнайкращу можливість для Комітету поспілкуватись безпосередньо в громадах про впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» .

«Хочу подякувати за багаторічну співпрацю Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO », який є надійним партнером органів місцевого самоврядування, що безпосередньо впроваджує механізми міжмуніципального співробітництва в Україні,- підкреслив Сергій Кудлаєнко.

Він також адресував щирі вітання та слова подяки Вінницькій обласній адміністрації та обласній Раді за підтримку і допомогу в організації круглого столу : «Це дуже корисна форма комітетських слухань,коли маємо діалог, а не монолог».

У свою чергу Андрій Гижко підкреслив, що саме із Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в обласної влади існує давня співпраця. «Дякую також Швейцарсько-українському проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO », адже перші кроки на Вінниччині в питаннях міжмуніципальної співпраці починалися саме з цієї програми. Координація зусиль дала можливість мобілізувати людей для спільного вирішення важливих завдань – будівництва водогонів та систем водовідведення, розробки програм поводження з твердими побутовими відходами тощо».

В рамках обговорення практик впровадження Закону У країни «Про співробітництво територіальних громад» Тульчинський міський голова Валерій Весняний презентував Міжмуніципальний проект «Створення спільної системи поводження з ТПВ у Тульчинському цільовому регіоні».

Своїм досвідом по співробітництву територіальних громад поділився голова Новосанжарської РДА Полтавської області Сергій Бульбаха, а проблемних питань щодо співробітництва територіальних громад в рамках українського законодавства торкнувся у своєму виступі Олександр Врублевський - експерт-консультант DESPRO.

В ході обговорення зазначених питань, учасники круглого столу мали змогу подати пропозиції та поправки до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» безпосередньо до секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Після завершення круглого столу усі учасники засідання відвідали об'єкт будівництва – полігон твердих побутових відходів.

Довідка:

Співпраця громад Тульчинського району Вінницької області є одним із перших прикладів міжмуніципального співробітництва у сфері поводження з ТПВ. Основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально- сировинних та енергетичних ресурсів.

DESPRO спільно з Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку (MGSDP) розробили Стратегію поводження з ТПВ, створивши у такий спосіб основу як для покращення рівня послуги, так і для подальшого охоплення території усього Тульчинського району.

Цей проект міжмуніципального співробітництва є інноваційним для України. Його реалізація вирішить проблеми відходів у районі, поліпшить екологічні умови та виробить модель, що може використовуватись в інших регіонах України.

Заради створення сучасної інтегрованої системи поводження з ТПВ об'єдналися три громади – місто Тульчин, Кинашівська сільська рада (с.Кинашів, с.Мазурівка, с.Нестерварка) та Суворівська сільська рада (с-ще Пестеля, с.Суворовське), які налічують понад 26 тис. осіб.

За словами Тульчинського міського голови Валерія Весняного, вартість будівництва полігону становить півтора мільйона гривень, а відкриття його планується вже у травні 2017 року.

Будівництво реалізовується за підтримки швейцарсько-українського проекту DesPro.

В комплекс основних заходів розширення полігону ТПВ входить:

• Реконструкція та будівництво господарчих будівель;

• Будівництво пожежних резервуарів;

• Будівництво полігону-реактора;

• Монтаж мобільної каналізаційної станції;

• Будівництво допоміжних споруд.

В районі впроваджується схема роздільного збирання ТПВ та розроблений графік його вивезення. Запроваджено таке збирання у м.Тульчин та у селах: Суворовське, Кинашів, Мазурівка, Нестерварка.

Довідка Тульчин ТПВ.docx

































































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 3 квітня Центр надання ...
Наступна новина: Розслідування провадження ...

КОМЕНТАРІ