На Вінниччині підписано Угоду між обкомом Профспілки працівників освіти і науки та Департаментом освіти і науки ОДА (+фото)

На Вінниччині підписано Угоду між обкомом Профспілки працівників освіти і науки та Департаментом освіти і науки ОДА (+фото)

01.04.17 12:31 0 469
30 березня, в актовій залі Федерації профспілок Вінницької області відбувся VІ пленум комітету Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки, де було обговорено нагальні освітянські проблеми та підписано Угоду між обкомом Профспілки працівників освіти і науки та Департаментом освіти і науки облдержадміністрації на 2017–2020 роки.

На порядок денний було винесено два питання:

1. Про хід виконання Угоди між обкомом Профспілки працівників освіти і науки та Департаментом освіти і науки облдержадміністрації на 2016–2017 роки та підписання нової Угоди на 2017–2020 роки.

2. Про реалізацію законодавчо визначених КЗпП України повноважень виборних профспілкових органів та гарантій їх діяльності у Гайсинській районній організації Профспілки.

З першого питання доповідали голова обласної організації Профспілки Сергій Пугачов та заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

За словами Ігоря Івасюка, актуальними для освітян є питання реформування загальної середньої освіти: «Урядом у грудні 2016 року схвалено «Концепцію реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року», яка окреслює основні етапи та найголовніші заходи такого процесу. Першим серйозним кроком на цьому шляху має стати прийняття нового Закону України «Про освіту», який вже пройшов перше читання у Верховній Раді. І після остаточного його затвердження ми всі разом будемо реалізовувати його положення та вимоги».

Також Ігор Івасюк додав: «Уже в поточному навчальному році нас очікує кілька новацій. Це, по-перше, поєднання ДПА зі ЗНО із трьох навчальних предметів та проведення їх в межах навчального року. А це означає, що відповідальність за підвезення до пунктів тестування покладається на органи управління освітою. На основну сесію ДПА/ЗНО в області зареєструвалось 9354 особи. Вже у цю суботу, 1 квітня, та в наступну, восьмого, буде проходити пробне ЗНО, на яке зареєструвалося майже 7 тисяч осіб (6973). У період 15-23 травня 2017 року Вінницьким регіональним центром оцінювання якості освіти буде реалізовано пілотний проект PISA–2018, як пробне тестування перед основним у 2018 році. Планується також проведення моніторингових досліджень учнів 4-х класів з математики та української мови і учнів 11-х класів з іноземної мови. Відбір учасників проводитиме Міністерство освіти і науки України».

Одним з основних питань, яке хвилює більшість педагогічних працівників – питання виплати заробітної плати та розподілу освітньої субвенції. У виступі Ігор Івасюк зазначив: «Відповідно до статті 1032 Бюджетного кодексу України освітня субвенція розподіляється між відповідними бюджетами на основі формули, яка, на жаль, тільки формально враховує такі критерії як кількість учнів загальноосвітніх навчальних закладів і учнів у закладах, наповнюваність класів коригуючі коефіцієнти, що застосовуються до кількості учнів різних типів загальноосвітніх навчальних закладів і учнів, які здобувають повну загальну середню освіту у професійно-технічних навчальних закладах, та залежно від місцевості, в якій розташований заклад. Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам спрямовується лише на виплату заробітної плати з нарахуваннями педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів. Таким чином, розмежовуються сфери відповідальності державного та місцевих бюджетів у фінансуванні загальноосвітніх навчальних закладів».

Зі сторони Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки виступив її голова Сергій Пугачов: «Профспілка бере активну участь у законотворчому процесі при розгляді та погодженні нормативно-правових актів, що стосуються прав та інтересів працівників галузі, а також осіб, які навчаються. Значна частина пропозицій Профспілки врахована під час їх схвалення та затвердження. Завдяки переговорним процесам, з 1 січня цього року на підставі постанови Кабміну України №974 відбулося підвищення на 2 тарифних розряди посадових окладів та ставок заробітної плати всім педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції. Проте, у цій постанові не враховано підвищення заробітної плати викладачам, вихователям, музичним керівникам дошкільних навчальних закладів, тренерам-викладачам, адміністративному персоналу ДЮСШ, керівникам гуртків, методистам та іншим працівникам позашкільних навчальних закладів і установ освіти, що фінансуються з місцевих бюджетів.

З метою недопущення соціальної напруги серед працівників дошкільних, позашкільних та інших закладів, установ освіти за дорученням президії комітету обласної організації Профспілки було направлено звернення до Кабінету Міністрів України щодо внесення зміни до постанови №974 та здійснення підвищення посадових окладів цим категоріям працівників із березня».

У ході засідання також було розглянуто питання реалізації законодавчо визначених КЗпП України повноважень виборних профспілкових органів та гарантій їх діяльності у Гайсинській районній організації Профспілки. Детальніше про це розповіли голова Гайсинської районної організації Профспілки працівників освіти і науки Валентина Оріховська й начальник управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсиинської районної державної адміністрації Валентина Шрамко.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна про роботу ...
Наступна новина: З 1 квітня на Вінниччині ...

КОМЕНТАРІ