Орест Сінгалевич: Щоб навести в області лад з використанням корисних копалин,потрібні зміни у законодавстві

Орест Сінгалевич: Щоб навести в області лад з використанням корисних копалин,потрібні зміни у законодавстві

05.04.17 13:42 0 761
На Тернопільщині роблять все можливе, щоб навести лад у використанні корисних копалин, але на заваді – прогалини у чинному законодавстві. А сумнозвісний закон про надра взагалі не передбачає жодних функцій облдержадміністрації, і цю ситуацію, за словами начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Ореста Сінгалевича, необхідно терміново змінювати.

«Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна вже неодноразово звертався з приводу вирішення даних проблем і до Кабінету міністрів, й окремо до керівників профільних міністерств. Чекаємо відповідей і сподіваємося, що центральне керівництво поставиться з розумінням до наших проблем. Нам потрібно, щоб державній екологічній інспекції повернули хоча б функції контролю за надрокористуванням», - зазначає Орест Сінгалевич.

Наразі, як наголосив заступник начальника управління екології-начальник відділу екологічної безпеки Олександр Панчук, ці функції передали службам геологічного контролю, які невеликі за чисельністю, і контролюють лише ті розробки, де видані екологічні дозволи на використання надр. Якщо ж стоїть питання про незаконне використання надр без дозволів і ліцензій, то в цьому випадку органи геологічного контролю не мають жодних повноважень.

«Зокрема, у складі служби геологічного контролю Західного регіону України – лише троє осіб і вони фізично не можуть проконтролювати ситуацію в усіх західних областях», – зауважив заступник начальника управління-начальник відділу природних ресурсів, екомережі, екологічного моніторингу та зв'язків з громадськістю Ігор П'ятківський.

За словами Ореста Сінгалевича, згідно з чинним законодавством незаконне використання надр мають право виявляти лише правоохоронні органи, збитки щодо яких має рахувати екологічна інспекція. Утім, екоінспекція наразі цих повноважень немає. І як наслідок, правоохоронці за виявленими порушеннями не можуть розпочати кримінальне провадження. Щоправда, навіть за таких несприятливих умов обласна влада намагається максимально детінізувати використання природних родовищ.

«Торік, до прикладу, Степан Барна з цього приводу збирав кілька нарад і колегій, що, власне, дало свій результат – від використання вапняків надходження до бюджету та валові показники збільшилися вдвічі, – наголошує Орест Сінгалевич. — Крім того, екологічні структури ОДА тісно співпрацюють з громадськими організаціями й попри всі недосконалості законодавства, успіхи є. У таких умовах ми намагаємося робити все, що можемо. Зокрема, створили електронну базу даних родовищ та розробок легальних кар'єрів, куди внесли відомості щодо дозволів на роботу в цій сфері. Тепер це повинно полегшити роботу правоохоронцям, а також сприяти виведенню з тіні користування надрами».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Протягом 2016 року у ...

КОМЕНТАРІ