Вінничина: з 1 квітня в області запрацювала Урядова програма «Доступні ліки» (+фото)

Вінничина: з 1 квітня в області запрацювала Урядова програма «Доступні ліки» (+фото)

06.04.17 16:43 0 555
4 квітня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція щодо впровадження механізму реімбурсації у Вінницькій області.

В прес-конференції взяли участь: заступник директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Надія Марусяк, головний лікар Вінницького обласного клінічного ендокринологічного центру Пилип Прудиус, фахівці Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації, головні лікарі Вінницького та Літинського Центрів ПМСД.

З 1 квітня почала діяти Урядова програма «Доступні ліки». В рамках програми пацієнти можуть отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

«На відшкодування вартості ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу держава у 2017 році виділила для пацієнтів Вінниччини 20,5 млн грн.,- повідомила Надія Марусяк.- Аналізуючи статистичні дані ми бачимо,що саме від цих хвороб фіксується найбільша смертність. В нашій області проживає приблизно 1 млн. 600 тис. жителів., з них 950 тис. хворіють на серцево-судинні захворювання, 50 тис. на бронхіальну астму і 10 тис. - на діабет».

Посадовець зауважила, що понад 20,5 мільйонів гривень уже передані до місцевих бюджетів. В усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги створені реєстри, відповідно до яких сімейні лікарі готові виписувати пільгові рецепти.

«В рецепті вказується міжнародна непатентована назва препарату. Аптекар дивиться в реєстр МОЗ і бачить, якою може бути сума відшкодування, пропонуючи пацієнту: «Ви можете взяти вітчизняний препарат - він безкоштовно вам відпуститься, а можете взяти зарубіжний і маєте доплатити», - пояснила фахівець департаменту охорони здоров'я ОДА Алла Гайдаш.

На сьогоднішній день учасниками програми стали 105 аптек Вінницької області. Усі вони на добровільних умовах підписали договори з Центрами ПМСД.

У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов'язково має бути найдешевший препарат, який підлягає відшкодуванню. Аптека надає органам місцевого самоврядування фінансовий звіт і документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів Надія Марусяк зазначила, що у разі необхідності програма буде дофінансована із державного бюджету. Перелік ліків, що підлягають реімбурсації, також буде доповнюватись, оскільки програма «Доступні ліки» тільки розпочалась.

За словами головного спеціаліста відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню Світлани Швидюк, отримати ліки безкоштовно чи з доплатою в аптеках Вінниччини можна буде уже завтра.

«4 квітня розпочата виписка рецептів. На сайті Міністерства охорони здоров'я опубліковано реєстр лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню станом на 3 квітня. до вечора аптечна мережа опрацює цей перелік», — зауважила Світлана Швидюк.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Вінниці Людмила Фіщенко підкреслила, що паралельно з програмою «Доступні ліки» в області продовжуватиме діяти Постанова 1303, за якою безоплатні ліки отримують хворі на бронхіальну астму, інваліди та ветерани війни тощо, та програма «Стоп гіпертонія», яка діє також у дев'яти районах Вінниччини. Тож відтепер сімейні лікарі матимуть можливість забезпечити більшу кількість пацієнтів доступними ліками.











Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Розпочались планові ...
Наступна новина: Контроль фіскальної служби ...

КОМЕНТАРІ