Заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик з робочим візитом відвідав Луцьк

Заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик з робочим візитом відвідав Луцьк

06.04.17 08:45 0 442
На Волині з робочим візитом перебував заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик. В рамках свого візиту посадовець поспілкувався з керівництвом охорони здоров'я області та лікарями первинної ланки медичної допомоги регіону. Мета його перебування – надання роз'яснювальної інформації щодо реформування галузі медицини в рамках децентралізації, запровадження відшкодування вартості лікарських засобів.

У нараді взяли участь начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Микола Якимчук, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги та лікарі загальної практики-сімейні лікарі.

Заступник Міністра розповів про основні напрямки реформи системи охорони здоров'я: впровадження страхової медицини, підвищення ефективності роботи первинної ланки, розвиток системи громадського здоров'я та забезпечення населення якісними, ефективними та безпечними лікарськими засобами.

Зокрема, Роман Ілик представив лікарям програму «Доступні ліки», яка запрацювала з 1 квітня 2017 року. «Доступні ліки» – це урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності. До проекту реімбурсації Міністерство охорони здоров'я України віднесло препарати від серцево-судинних недуг (основна причина смертності в Україні), від цукровому діабету другого типу (зареєстровано близько 1 млн. осіб), а також бронхіальної астми (понад 210 тисяч хворих). Уряд на проект виділив понад півмільярда гривень у 2017 році. Безкоштовно лікарські засоби відпускатимуть в аптеках лише за рецептом.

Міністерство охорони здоров'я порівняло ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. На основі середньої ціни за добову дозу лікарського засобу в цих 5 країнах, уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб в Україні, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава. Ідея проекту в тому, як наголосив заступник Міністра, аби максимально відкрити доступ до медикаментів для населення, оскільки ціни на не співвідносяться з доходами громадян, у частині зарплат, стипендій чи пенсій. Окремі області України уже на 70 відсотків готові реалізовувати цей проект. Також є сподівання, що уже з другого півріччя будуть поступово запроваджуватися електронні форми звітності обліку і реєстру, що дасть можливість оперативніше отримувати як статистичні дані, так відповідно, здійснювати належний контроль за використанням бюджетних коштів. Основними напрямки національної політики є: відбір основних лікарських засобів, доступність лікарських засобів, фінансування системи забезпечення та постачання лікарських засобів, регулювання та забезпечення якості лікарських засобів, раціональне використання лікарських засобів.

Для потреб області згідно проекту «Доступні ліки» виділено 13 мільйонів 375 тисяч гривень, а з них для міста Луцька 2789, 6 тис. гривень. Розпорядниками коштів будуть центри первинної медико-санітарної допомоги.

Крім того, Роман Ілик виявив бажання ознайомитися з роботою членської благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса» та громадського об'єднання Лікарняна каса «Допоможемо собі». Про їх роботу проінформували голова правління Федір Кошель та виконавчий директор Сергій Кудрявцев. Заступник міністра високо оцінив роботу організацій, які на основі діючого законодавства забезпечують надходження позабюджетних коштів у лікувально-профілактичні заклади для належного надання медичної допомоги згідно чинних протоколів та стандартів.

Управління охорони здоров'я міської ради

(724653)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: 18 квітня - ...
Наступна новина: В Тернополі муніципальна ...

КОМЕНТАРІ