Чернігів: Місто дбатиме про увіковічення пам’яті всіх загиблих під час Другої світової війни

Чернігів: Місто дбатиме про увіковічення пам’яті всіх загиблих під час Другої світової війни

07.04.17 13:58 0 591
5 квітня, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако в урочищі Кривулівщина (на території спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву по лижному спорту) провів виїзне засідання робочої групи з питань благоустрою територій місць поховань мирних жителів та військовополонених, розстріляних у 1941-43 роках.

У нараді також взяли участь Почесний громадянин Чернігова, голова комісії по увіковіченню пам'яті жертв війни та політичних репресій при Чернігівській міській раді ветеранів Герард Кузнєцов, ветеран війни та праці, очевидець тих страшних подій Володимир Ісаєнко, ветеран праці й дитина війни Михайло Коваленко, представники управлінь культури та туризму, земельних ресурсів, житлово-комунального господарства та КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» міської ради.

Олександр Ломако під час зустрічі повідомив, що до міської ради у відкритому листі звернулися представники ветеранського активу. У зверненні вони висловлюють прохання щодо виконання реконструкції цього кладовища та присвоєння йому статусу «меморіального комплексу», а також перезахоронення останків людей, які жертовно загинули в часи Другої світової війни, й встановлення їхніх імен.

В лісовому урочищі Кривулівщина знаходиться 11 братніх могил, які розташовані двома групами. Під час німецько-фашистської окупації Чернігівщини у 1941-1943 роках в цьому урочищі було розстріляно близько 20 тисяч місцевих жителів та військовополонених, серед яких були навіть діти дворічного віку.

На сьогоднішній зустрічі присутні ветерани пригадали та розповіли про ті трагічні події, які й досі залишаються у їхній пам'яті.

Заступник міського голови Олександр Ломако:

- Ми бачимо, що ця територія знаходиться в нормальному, доглянутому стані. На цьому місті у ті воєнні роки були розстріляні близько 20 тисяч людей. Міський голова, отримавши звернення від ветеранів, дав доручення розібратися в цьому питанні та вжити заходів для того, щоб тут було місце вшанування загиблих, щоб молодь та наші земляки бачили й розуміли історію нашого рідного міста, а також поважали ветеранів та всіх постраждалих у роки війни. */blockquote

*/blockquote

Він також пояснив, що найбільша зараз проблема - вирішення земельного питання.

- Це не міська територія, вона належить Чернігівському району. Відповідно до Бюджетного законодавства ми не можемо тут виконувати якісь роботи. Отримавши колективне звернення від ветеранів, під яким підписалися понад 450 осіб, ми не можемо його залишити без реагування. Наразі це питання знаходиться в стадії вирішування. Обслуговуватиме цю територію КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування». Крім того, управління культури та туризму отримало доручення підготувати всю документальну базу, для того, щоб надати цій території статусу – «меморіального комплексу». Також спільно з ветеранськими організаціями будуть визначені дії щодо проведення розкопок та захоронення останків. Всі інші додаткові роботи, які пропонуються ветеранами, будуть теж проведені, але тільки після того, як вирішиться питання із землею, - підсумував результат цієї зустрічі заступник міського голови Олександр Ломако.*/blockquote

*/blockquote

Члени робочої групи оглянули територію, щоб визначитись з підготовчими роботами для проведення дослідження в урочищі Кривулівщина.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Головне завдання - не ...

КОМЕНТАРІ