На Вінничині давайте поговоримо» - тема Всесвітнього дня здоров’я 7 квітня 2017 року (+фото)

На Вінничині давайте поговоримо» - тема Всесвітнього дня здоров’я 7 квітня 2017 року (+фото)

09.04.17 08:04 0 605
В Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція за участю провідних фахівців Вінниччини у галузі медицини та освіти, присвячена Всесвітньому дню здоров'я.

Модератор заходу - головний лікар Вінницького обласного Центру здоров'я Тамара Васильчук у вступному слові зазначила, що за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в усіх країнах світу 7 квітня кожного року відзначається Всесвітній день здоров'я.

«Кожного року ВООЗ обирає тематику цього дня,- зазначила Тамара Васильчук.- Цьогоріч тема Всесвітнього дня здоров'я така: «Депресія: давайте поговоримо». Депресія є основною причиною поганого стану здоров'я та інвалідності в усьому світі. За останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогоднішній день більше 300 мільйонів людей у світі живуть з депресією. Фахівці виявили міцні зв'язки між депресією і іншими неінфекційними розладами та захворюваннями. Стан депресії підвищує ризик виникнення серцево-судинних патологій і таких хвороб, як діабет і хвороби серця. І навпаки - люди з цими порушеннями здоров'я піддаються підвищеному ризику розвитку депресії».

Як попередити депресію, які її ранні прояви, та що робити в разі підозри на цей хворобливий стан? На ці запитання давали відповіді учасники прес-конференції: доктор медичних наук, обласний дитячий психіатр Ольга Мостова, аспірант ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського, практикуючий психолог Ліля Немаш, практичний психолог школи-гімназії № 30 Галина Гаврилюк, кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського Інна Чухрій.

Оскільки близько половини всіх проблем з психічним здоров'ям в зрілому віці мають свій початок у дитинстві або у підлітковому віці, то основною темою обговорення стала дитяча депресія та її прояви.

«Підвищення стійкості до психічних захворювань серед дітей і молоді має велике значення для майбутнього здоров'я вже дорослої людини, благополуччя її родини, громади і всього суспільства в цілому. Через депресію можуть виникнути дуже тяжкі, навіть суїцидальні наслідки,- наголосила Ольга Мостова.

У свою чергу, аналізуючи психологічні розлади школярів, Галина Гаврилюк констатувала тенденцію серед старшокласників, схильних до депресивних станів, самостійно, без вказівки батьків чи вчителів,звертатися до психолога: «Причиною цього є недостатнє спілкування з батьками, які увесь час працюють, неможливість обговорити з ними особисті теми»,- запевнила шкільний психолог.

Підсумовуючи найчастіші помилки батьків у спілкуванні, Ліля Немаш наголосила: «Не насміхайтесь над своїми дітьми і не принижуйте їх, будьте уважними до їх проблем і висловлювань. Не пліткуйте про них по телефону або у присутності сторонніх людей. Усі ці дії можуть призвести до дитячої депресії. Діти мають бути впевненими у своїх батьках, у їх готовності за будь-яких обставин прийти на допомогу».

Довідка:

Депресія - це поширене психічне захворювання, для якого характерні стійка зневіра і втрата інтересу до того, що зазвичай приносить людям задоволення, а також нездатність виконувати повсякденні справи протягом 14 або більше днів.

Поширеність депресії в юнацькому віці досягає 40%, серед осіб старше 65 років - 44%. Ще не так давно пік захворюваності депресією припадав на вік 30-40 років, захворювання різко помолодшало і змістилося на вік до 25 років.

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) «Здоров'я для підлітків у всьому світі» повідомляється, що основною причиною захворювань та інвалідності серед дітей від 10 до 19 років є депресія. Серед основних причин смерті підлітків в глобальних масштабах самогубство стоїть на третьому місці після дорожньо-транспортних травм і ВІЛ / СНІД.

Приблизно половина всіх проблем з психічним здоров'ям у дорослих мають свій початок у дитинстві або у підлітковому віці. Порушення психічного здоров'я в підлітковому віці напряму пов'язані з безробіттям, злочинністю, курінням, вживанням наркотиків, ожирінням і розвитком психічних розладів в майбутньому. Отже, підвищення стійкості дітей і підлітків до психічних захворювань є досить важливим завданням. Ключове значення для такої стійкості має надання підтримки і своєчасні втручання, спрямовані на захист благополуччя людей.

За даними останнього звіту про дослідження "Поведінка дітей шкільного віку по відношенню до здоров'я" (НВ8С), куди увійшли результати опитувального обстеження європейських підлітків за 2013/2014 рр., частка дітей і підлітків, які повідомляють про те, що вони перебувають у поганому настрої частіше одного разу на тиждень, збільшується з віком: від 13% 11-річних до 21% 15-річних. У дівчаток цей показник збільшується більше, ніж у хлопчиків: про те, що вони знаходяться в поганому настрої частіше одного разу на тиждень, повідомляють 29% 15-річних дівчаток і тільки 13% 15-річних хлопчиків.

Нелікована депресія практично ізолює людину від оточуючих. Іноді першим кроком в позбавленні від захворювання може стати розмова з людиною, що викликає довіру. Щоб впоратися з хворобою, можливо, буде потрібна допомога кількох фахівців. Не відкладайте візит - життя повинно бути яскравим і наповненим позитивом.









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прокуратура через суд ...
Наступна новина: Геннадій Зубко: На ...

КОМЕНТАРІ