Вінничина: в області тривають заходи із відновлення парків-пам’яток садово-паркового мистецтва (+фото)

Вінничина: в області тривають заходи із відновлення парків-пам’яток садово-паркового мистецтва (+фото)

09.04.17 11:27 0 593
Їх метою є збереження парків як національного надбання ландшафтної та паркової культури України.

В рамках проведення заходів спеціалісти департаменту екології та природних ресурсів провели ряд обстежень з метою контролю та підведення підсумків першого етапу робіт, а саме: санітарної обрізки, видалення сухостійних, сильно пошкоджених дерев та самосіву.

Зазначені роботи проведені на територіях Сутиського, Ободівського, Верхівського, Чернятинського, Северинівського та Турбівського парків. У цілому їх результат оцінений позитивно, розчистка проходить відповідно до плану та на підставі погоджених Мінприроди України лімітів на використання природних ресурсів у межах парків. Користувачами виготовлені та встановлені інформаційні стенди з довідкою про історичну, природоохоронну цінність об'єктів та джерела фінансування робіт з догляду та розчистки.

Наступний етап – підсадка на землях парків дерев ідентичного видового складу, що дозволить зберегти для нащадків розмаїття дендрофлори та природний ландшафт, адже більшість парків створені на основі природних лісових масивів.

Збереження парків-пам'яток також передбачає догляд за особливо цінними рослинами – інтродуцентами, серед яких багато екзотів, та віковими деревами.

Як зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Микола Ткачук, в перспективі бажано, щоб кожний парк мав свій проект утримання та реконструкції, який розробляється спеціалізованими науковими та проектними установами. Саме такі проекти сприятимуть системному кваліфікованому догляду за парковими комплексами.

Заходи фінансуються за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та, частково, за рахунок місцевих бюджетів. На черзі відновлення Комаргородського, Михайловецького парків, парку «Вікторія» у Томашпільському та Мурованокуриловецькому районах відповідно. Заходи по їх розчистці плануються до завершення у 1 півріччі поточного року.

За результатами тендерної закупівлі послуг із відновлення природних комплексів Чернятинського, Михайловецького, Сутиського, Комаргородського, Верхівського, Ободівського парків та парку «Вікторія», яку провів департамент екології, заощаджено 780,8 тисяч гривень із запланованих 1 мільйона 652,8 тисяч гривень. Переможцем тендеру, кий проводився через електронну систему державних закупівель Prozorro, визначений ПП «Озон». Також департамент екології підготовив запит на виділення у 2017 році коштів з обласного фонду ОНПС на розчистку та відновлення природних комплексів ще 11 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва.

У 2016 році розчищені Пятничанський, Турбівськпй, Немирівський, Печерський, Антопільський, Спичинецький та Северинівський парки.

Довідка: На Вінниччині паркове будівництво розпочалось наприкінці 17 століття і досягло найбільшого розквіту на межі 18-19 століть. 36 парків знаходяться під державною охороною як пам'ятки садово-паркового мистецтва: 11 - загальнодержавного й 25 місцевого значення. Шість із них – Чернятинський, Немерчанський, Немирівський, Антопільський, Верхівський та Ободівський стали у 1960 році першими об'єктами природно-заповідного фонду області.

Прес-служба департаменту екології та природних

ресурсів облдержадміністрації













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: «Рух заради ...
Наступна новина: Чернігів: Міський голова ...

КОМЕНТАРІ