У Тернопільській ОДА відбувся семінар на тему: «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку відновлювальних джерел енергії»

У Тернопільській ОДА відбувся семінар на тему: «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку відновлювальних джерел енергії»

12.04.17 09:42 0 577
В Тернопільській облдержадміністрації відбувся семінар на тему: «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку відновлювальних джерел енергії», організований управлінням розвитку інфраструктури транспорту та енергозбереження облдержадміністрації за сприяння та підтримки Держенергоефективності, фонду USAID, обласної та міської рад. Участь у заході взяли представники структурних підрозділів районних держаних адміністрацій, об'єднаних територіальних громад, громадських організацій.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Іван Крисак: «Питання енергоефективності є важливим та актуальним для нашої області. В структурі споживання енергетичних ресурсів в області домінуюче місце займає природний газ, на другому місці - електрична енергія, за показниками 2016 року це відповідно 64 та 30 відсотків від загального споживання.

Таким чином, використання альтернативних джерел енергії, в першу чергу місцевих видів палива (торф, деревина, солома, відходи рослинного походження сільського господарства і переробної промисловості) є одним з рішень щодо підвищення рівня енергетичної безпеки. Область майже на 70% може замінити споживання природного газу альтернативними джерелами енергії».

У ході семінару директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко презентував економічні переваги та особливості впровадження в Україні «зелених» проектів. «Реалізація проектів із відновлюваної енергетики має безліч переваг. Першочергово, це продовження обраного курсу до енергонезалежності, це економічне зростання регіону, залучення інвестицій, створення нових робочих місць, додаткові надходження до місцевих бюджетів», – підкреслив Юрій Шафаренко.

Директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності також наголосив на важливості залучення населення до використання відновлюваних джерел енергії та відзначив, що завдяки проведеній роботі управлінням розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження, мешканці Тернопільської області надзвичайно активні у питаннях переходу на сонячні панелі: « Тернопільська область займає друге місце серед регіонів України за кількістю домогосподарств, які встановили сонячні електроустановки. Наразі у регіоні працює понад 120 приватних сонячних станцій».

«Стимулом для багатьох господарств став введений у 2015 році та прив'язаний до курсу євро «зелений» тариф на електроенергію, вироблену такими установками потужністю до 30 кВт. Це означає, що домогосподарства можуть продавати надлишок згенерованої «сонячної» електроенергії у мережу за дуже вигідним тарифом. Для тих, хто встановив сонячні панелі у 2017 році, тариф становить 18,09 євроцентів/кВт», - зазначив Ю. Шафаренко.

Учасники семінару мали можливість переконатися в перевагах заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку сфери відновлюваної енергетики. Про особливості впровадження "зелених" проектів розповіли: директор BM-Engineering Володимир Бунецький, завідувач лабораторією технологій вирощування енергетичних культур Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Михайло Гументик, Голова громадської ради при Тернопільській ОДА Валерій Федорейко, комерційний директор ТОВ «Енерстена-Україна» Артем Зінченко, представники Тернопільської обласної дирекції АБ «УКРГАЗБАНК Володимир Мяхкота та Тетяна Лисобей, консультант Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Оксана Панченко.

Відділ енергозбереження управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження облдержадміністрації.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Перевізники Чернігова ...
Наступна новина: Мобільний сервісний центр в ...

КОМЕНТАРІ