На Вінниччині обговорювали проблеми та перспективи зниження інфекційних хвороб у дітей (+фото)

На Вінниччині обговорювали проблеми та перспективи зниження інфекційних хвороб у дітей (+фото)

12.04.17 12:22 0 501
11 квітня, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція «Вакцинація – вибір, що дорівнює життю», за участі фахівців Департаменту охорони здоров'я ОДА, обласних позаштатних фахівців за фахом «Епідеміологія» та «Дитяча імунологія», представника ГО «Батьки за вакцинацію» та керівників лікувально-профілактичних закладів області.

Захід приурочений початку «Українського тижня імунізації – 2017», який стартує в Україні 24 квітня і покликаний привернути увагу широкого загалу до теми імунізації дитячого населення.

«Щоб досягти європейського рівня охоплення дітей щепленнями, потрібно забезпечити три складові: готовність системи охорони здоров'я, наявність вакцин і розуміння батьків та громадськості значення вакцинації,- підкреслила у вступному слові головний лікар Вінницького обласного Центру здоров'я Тамара Васильчук. - Лише спільними зусиллями медичної спільноти, представників влади та громадськості, які визнають проблему, можна досягти змін на краще».

Тетяна Бондаренко – начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню, поінформувала присутніх про стан захворюваності дитячими інфекційними хворобами на Вінниччині та розповіла, як проходитиме в області «Український тиждень імунізації – 2017». Вона акцентувала увагу на тому, що вакцинокеровані захворювання є рідкісними, зниклими саме тому, що в розвинених країнах існує практично суцільна імунізація : «Для того, щоб існувала інфекційна безпека, треба, щоб частина прищепленого населення складала від 85 до 95% для різних інфекцій»,- зазначила посадовець.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА Лариса Бевза запевнила, що на даний момент область повністю забезпечена усіма необхідними вакцинами: «Вакцини є в наявності відповідно до потреби, згідно календаря щеплень, від народження дитини до 26 років. Усі вони – хорошої якості».

Саме завдяки високому рівню вакцинованого населення від дифтерії, на території області ця важка інфекційна хвороба не реєструється уже протягом 4-х останніх років. Про це зазначив обласний спеціаліст-епідеміолог Степан Томін. «У 2016 році, завдяки імунізації, не було зафіксовано випадків захворюваності на кір»,- розповів фахівець.

Обласний дитячий імунолог Наталя Гриньова, у свою чергу, повідомила, що на Вінниччині 70-80% дітей до трирічного віку вакцинують з порушенням календаря щеплень.

«Якщо календар щеплень порушено, то варто доотримати імунні препарати. Головне - зберегти мінімальні інтервали — вакцинація різними вакцинами повинна відбуватися не раніше, ніж через місяць. Календар профілактичних щеплень в Україні затвердили наказом МОЗ у 2011 році. Згідно з ним, імунізація населення проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи і Hib-інфекції», — наголосила Наталя Гриньова.

Тимофій Бадіков – керівник ГО у Вінницькій області «Батьки за вакцинацію» акцентував увагу на ролі громадських організацій в популяризації імунізації дітей, як єдиного надійного способу попередження інфекційних хвороб.

Головний лікар Центру первинно медико-санітарної допомоги №5 міста Вінниці Наталя Роман наголосила на необхідності для дорослого населення також кожні 10 років проходити щеплення від дифтерії та правця.

«Важливо повернути довіру до вакцинації. А це можливо при впевненості в якості вакцин, що закуповуються державою,у відповідальному підході до проведення вакцинації як медиків, так і батьків»,- підсумувала Тамара Васильчук.





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові відбувся ...
Наступна новина: Чернівці: Напередодні ...

КОМЕНТАРІ