Історія гри Mahjong (Маджонг)

Історія гри Mahjong (Маджонг)

14.04.17 23:20 0 2296

Mahjong - це різновид пасьянсу, 1-на із самих давніх ігор в світі. Головна відмінність китайського доміно або шанхайського пасьянсу (так багато хто називає Маджонг) від більш знайомого нам європейського полягає в тому, що замість звичних атласних або паперових карт використовуються дерев'яні фішки-дощечки, на кожній з яких нанесено зображення ієрогліфа або інша східна символіка.

Завдання гравців Маджонг полягає в тому, щоб розкласти піраміду, зібрану з фішок, знімаючи кожного разу по дві дощечки з однаковими зображеннями неприховані спереду фішки. До речі, на сайті http://mahjong-online-igry.ru/ ви можете зіграти в Маджонг в онлайн режимі.

Зображення на фішках

Тепер трохи про зображення на фішках Mahjong. Повний комплект дощечок для гри в Mahjong становить 144 фішки, що підрозділяються на сім родів.

Перші 3-ри види фішок:  китайські таблички (вань), кружки (бін) і бамбук (тяо) містять кожен по 36-ть табличок, по 9 шт. з номерами від одного до дев'яти.

16-ть табличок вітрів (фен). За 4-ри шт. для кожної зі сторін світу (північ, південь, захід, схід).

Mahjong Дракони (лун) займають 12 різнокольорових табличок, кожного кольору по 4 шт. 3-ри масті - три кольори, кожен, хто має своє значення:

  • червона середина (хунчжун);
  • зелене щастя (фацай);
  • біла дошка (байбань).

Останні вісім табличок носять зображення квітів (хуаро) і плодів (го), кожного роду по чотири шт.

Крім фішок-дощечок в набір для Mahjong входять дві стандартні кістки (звичайні кубики з набором на гранях очок від 1 до 6).

Отже як після ознайомлення зі складом ігрового набору Mahjong вам, напевно, вже стало зрозуміло, що це гра для уважних, наполегливих, спокійних людей з гарною довготривалою пам'яттю. Китайське доміно повне сюрпризів, несподіваних комбінацій, а безліч умов, відступів і винятків роблять її ще цікавішою.

Китайська стіна

Гра Маджонг починається з розподілення звання вітрів серед чотирьох або двох гравців (тільки в таких складах можна грати в маджонг). По черзі кинувши кістки, гравці підраховують набрану кількість очок. Щасливий володар найбільшої суми отримує титул Східного головного Вітру. Після вручення йому таблички з написом Е (East, Схід), інші таблички зі званнями вітрів розподіляються між учасниками в наступному порядку: гравцеві, який сидить навпроти Східного Вітру, як і слід було очікувати, дістається картка W (West) і звання Західного Вітру. Гравець, що знаходиться праворуч від Східного отримує титул Південного вітру і табличку з S (South). І, як ви вже здогадалися, остання табличка з написом N (Nort) і звання Північного Вітру вручається тому гравцеві, що сидить зліва від Східного Вітру.

Нарешті вітри розподілені і можна починати захоплюючий процес гри Маджонг. Змішавши всі 144 дощечки і розташувавши їх на столі зображеннями вниз, кожен гравець буквально наосліп, не бачачи зображень, відбирає собі по 36 фішок. Відбувається перша інтрига маджонга. Зробивши це легке, але важлива дія, гравці будують з фішок «китайську стіну», групуючи дощечки так, щоб фішки кожного гравця утворювали собою одну зі сторін квадрата, кожна з яких складається з набраних дощечок Маджонг, поставлених одна на одну в 2 ряди.

Після закінчення побудови «стіни» Східний вітер кидає гральні кістки і за сумою набраних очок з'ясовує яка пара повинна бути вийнята зі стіни. Номер пари дорівнює числовий комбінації, що випала на кубиках, і відлік проводиться справа наліво. Остання пара (припустимо четверта, якщо випало чотири очка) виймається зі стіни і кладеться по одній табличці вправо від отриманого підйому. Так утворюється "голова стіни", місце куди поміщена вийнята пара. "Кінець стіни", в свою чергу, розташовується по протилежну сторону отвору. Отже, "початок" і "кінець", тепер справа за Сходом. По черзі, починаючи з Головного Вітру, по три рази гравці Маджонг беруть собі з "кінця" по дві пари табличок. Після закінчення третього (останнього) кола в тому ж порядку: Схід, Південь, Захід і Північ знімають з "кінця" ще по одній, тринадцятій по рахунку, табличці. Після цього Головний Східний Вітер бере ще одну, 14-ту табличку, яка призначалася йому для початку гри.

Наступним етапом гравці Маджонг проводять сортування табличок по номерам і мастям, перед цим встановивши їх так, щоб інші учасники не могли в них побачити. Розсортувавши фішки, гравці відкидають дощечки з зображенням плодів і квітів вперед по відношенню до "китайської стіни". За правилами гри вони замінюються такою ж кількістю запасних дощечок в карти, які беруться з "голови" стіни, що беруться гравцями в наступному порядку: Схід, Південь, Захід і Північ. Після заміни кількість фішок в карти, які перебувають у гравців не змінюється: чотирнадцять у Сходу і по тринадцять у інших гравців. Проведення всіх священнодійств в Маджонгу в перекладі на європейський еквівалент є тасуванням карт.

Почесна місія почати гру маджонг віддається Сходу, відклавши всередину "стіни" одну зі своїх фішок і після цього назвавши її. Зазвичай перша викладена табличка виявляється абсолютно безперспективною для складання комбінацій. Після початку гри Сходом інші гравці, починаючи з Півдня, беруть фішку з "кінця" стіни і викладають на поле 1-ну зі своїх. Знову взята табличка в деяких випадках може бути менш перспективою.

Викладені в центр поля таблички можуть використовуватися учасниками Маджонгу для складання комбінацій (чоу, понг і конг).

Переможцем китайського пасьянсу стає гравець, який зібрав чотири комбінації + дві однорідні кістки з наявних чотирнадцяти. Перемога в Маджонгу визначається тільки після підрахунку очок.

Останньою зі стіни знімається чотирнадцята табличка. Якщо вона складе Маджонг, то замість неї табличка не скидається.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ