Обговорили ключові напрямки «Стратегії Луцька - 2030»

Обговорили ключові напрямки «Стратегії Луцька - 2030»

25.04.17 13:34 0 576
На підприємстві «Модерн-Expo» обговорили ключові напрямки «Стратегії Луцька - 2030». Участь у заході взяв секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук.

Луцьк має стати комфортним містом, щоб молодь та економічно активне населення не мало спокуси виїжджати звідси. Адже саме людський потенціал – одна з найсильніших якостей будь-якого успішного міста.

Нагадаємо, у Луцьку триває розробка стратегії міста. Під час обговорення «Стратегії Луцька - 2030» меморандум про співпрацю підписали виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук та керівник проекту «Публічна Політика» Олена Горб. Завдяки такій співпраці до процесу розробки стратегії можна буде залучити ще більше експертів та напрацювати конкретні рішення.

Як зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук, розробка стратегії – надзвичайно важливе питання для розвитку міста.

«Якщо ми хочемо бачити наше місто успішним, то ми маємо поставити перед собою певні цілі як глобальні, так і проміжні. Ми маємо розуміти, яким хочемо бачити місто в 2020-му, 2025-му та 2030-му роках, і мати засоби, як цих цілей досягати. Звісно, нам як представникам міської влади, важливо, щоб місто було привабливим для веденя бізнесу та цікавим для інвесторів, адже наше завдання – наповнювати міський бюджет податками, щоб повною мірою забезпечити видатки. Водночас, Луцьк – це спільний дім, у якому кожен лучанин має себе почувати комфортно», - зазначив він.

Посадовець додав: навіть географічне розташування міста вносить свої корективи в стратегічне планування розвитку Луцька. Адже, якщо з одного боку це плюс, то з іншого – загроза виїзду великої кількості економічно активного населення за кордон.

«Луцьк має стати привабливим для життя, повинен мати сприятливий інвестиційний клімат для бізнесу, щоб освіченим, кваліфікованим людям не було спокуси виїжджати за кордон. На жаль, статистика свідчить, що третина працездатного населення - це трудові мігранти. І це проблема, адже ці люди своєю працею могли робити місто і нашу країну кращими. Тому Луцьк повинен стати містом, у яке хотілося б приїжджати, містом, де б будувалося житло, розвивалися підприємства та надходили інвестиції. Міська рада, зі свого боку, сприятиме цьому», - запевнив він.

Своєю чергою, Олена Горб пояснила: проект «Публічна Політика», який втілює Громадянська Платформа Нова Країна, має на меті залучити громаду та місцевий бізнес до розробки стратегії та проектів розвитку міста. На першому етапі до проекту залучили міста Луцьк, Житомир та Чернівці. Вона додала: експерти проекту хотіли б допомогти місту в процесі розробки стратегії.

«Суть проекту полягає в тому, що під час розробки стратегії важливо залучати громадськість, експертів з міста. Бо ніхто інший не знає краще, яке майбутнє потрібне місту, який бізнес розвивати, який комфорт має бути. Тому ми обговорили п'ять напрямків розвитку Луцька. Крім того, ми плануємо і далі допомагати у розробці стратегії, а також проводити навчання працівників муніципалітету, представників громадських організацій у втіленні кращих проектів. Ми готові навчити, як шукати інвесторів для реалізації цих проектів», - повідомила Олена Горб.

Зі слів керівника ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» (організація, яка відповідно до результатів тендеру, розробляє стратегію) Петра Гоцалюка, процес розробки стратегії міста активно триває. Він повідомив, що вже провели соцопитування мешканців, SWOT-аналіз та створили профіль громади. Власне, з його слів, це – база для наступних етапів.

Згідно досліджень, найпершою проблемою є відтік молоді у великі міста і за кордон. І лише далі лучан турбують питання благоустрою, інфраструктури і подібне.

Відповідно до цього ж опитування, основними причинами виїзду молодих людей за кордон є низька зарплата, відсутність роботи та низькі шанси професійної самореалізації.

Як пояснюють розробники стратегії Луцька, стратегічне бачення міста наступне: «Луцьк – історичне європейське місто з інноваційною економікою, комфортне для мешканців та гостей».

Серед можливостей, завдяки яким Луцьк стане саме таким, називають розвиток транспортних коридорів з сусідніми державами, співпрацю з прилеглими громадами, енергоефективність, туризм, та нові економічні ніші.

Ключові напрямки стратегії Луцька наступні: розвиток людського капіталу, розбудова інноваційної економіки, культурно-історичний та діловий туризм, розвиток міської інфраструктури та розширення меж міста і міжмуніципальне співробітництво.

Власне, чому розробка стратегії дуже важлива? Учасники заходу переконані: ті міста, які матимуть чітку стратегію розвитку та кваліфікованих фахівців, які вміють якісно розробляти проекти, матимуть суттєві переваги в залученні ресурсів для розвитку.

За матеріалами видання «Волинські новини»

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 26 квітня у Тернополі ...
Наступна новина: Чернівчани безкоштовно ...

КОМЕНТАРІ